NEMA KRAJA

Nova napast za Android gnjavit će vas sve dok ne popustite

12.03.2017 u 07:44

Bionic
Reading

Sigurnosni stručnjaci tvrtke ESET otkrili su novu napast na Google Playu, koja pokušava prevariti korisnike da ostavljaju visoke ocjene - s obećanjem kako će na taj način otključati više mogućnosti u aplikaciji

ESET je otkrio prilično agresivan trojanac koji prikazuje reklame, a prikriven je u ruho alata za preuzimanje sadržaja s video servisa YouTube. Stručnjaci su ga detektirali pod oznakom Android/Hiddad.BZ, a u sklopu aplikacije 'prosjači' za ostavljanjem visoke ocjene pritom bombardirajući korisnika reklamama. Jasno, tu je i obećanje uklanjanja reklama ako korisnik ostavi ocjenu od pet zvjezdica u Google Play trgovini.

Trojanac Hiddad pronađen je u sedam izdanja na Google Playu, a svaki je u sklopu aplikacije sličnog naziva (Tube.mate, Snaptube i dr.). Zajednička stvar im je ista - po instalaciji korisnik će naći tek app 'Music Mania' u listi aplikacija. 

Pokretanje appa korisniku će prikazati poruku za potrebu instalacije 'dodatka', i to na način koji simulira onaj od samog sustava. Nakon instalacije, uređaj je na sebe preuzeo sadržaj za prikazivanje reklama te će uređaj tražiti administratorske ovlasti.

Nakon dopuštenja slijedi neugodno iznenađenje - brdo reklama te upit korisniku da ostavi maksimalnu ocjenu u Google Play Storeu. Ako korisnik to ne prihvati, dočekat će ga još impresivnije brdo reklama. 

ESET upozorava da je trend 'prosjačenja' za izvrsnim ocjenama u trgovini aplikacijama sve izraženiji. Čak su i neke aplikacije poput 'Subway Sonic Surf Jumpa' sličnog karaktera. Korisnici redom ostavljaju maksimalne ocjene, no u komentarima (recenzijama) navode kako ih je app zapravo na to prisilio. 

Više Neowin