VELIKI PLANOVI

Nokia planira dovesti 4G na Mjesec kasnije ove godine

28.03.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Mreža će se koristiti u sklopu misije Artemis 1 čiji je cilj uspostaviti ljudsku prisutnost na Mjesecu

Nokia kasnije ove godine planira uspostaviti 4G mrežu na Mjesecu ne bi li pomogla pri tamošnjim otkrićima i s vremenom poduprijela ljudsku prisutnost na Zemljinom satelitu.

Finska telekomunikacijska kompanija planira lansirati mrežu pomoću SpaceX rakete, kaže Luis Maestro Ruiz De Temino, Nokijin glavni inženjer. Mrežu će pokretati antenom opremljena bazna stanica spremljena u slijetalo Nova-C koju je razvila američka firma Intuitive Machines, dok će s njom na Mjesec doći i rover pokretan solarnom energijom, izvještava CNBC.

Infrastruktura će sletjeti na krater Shackleton, koji se nalazi duž južnog ruba Mjeseca, a Nokia naglašava da je tehnologija dizajnirana da izdrži ekstremne uvjete svemira. Mreža će se koristiti unutar Nasine misije Artemis 1, koja po prvi put od 1972. godine na Mjesec planira poslati ljudske astronaute.

  • +6
Nokia G60 5G Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Riukavina

Cilj je pokazati da zemaljske mreže mogu zadovoljiti komunikacijske potrebe za buduće svemirske misije, kažu iz Nokije, dodajući da će njihova mreža omogućiti astronautima da komuniciraju međusobno i s kontrolom misije te daljinski upravljaju roverom, streamaju video i telemetrijske podatke šalju na Zemlju.

Letjelica će biti lansirana pomoću SpaceX rakete koja neće odvesti lander sve do Mjesečeve površine. Za slijetanje će koristiti ugrađeni pogonski sustav. Anshel Sag, glavni analitičar u Moor Insights & Strategy, rekao je da je 2023. 'optimističan cilj' za lansiranje Nokijine opreme.