POGLED U SVEMIR

Opet intrigira: Hubble je otkrio čudnu pjegu na Uranu

27.03.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Usklađene fotografije teleskopa Hubble pripovijedaju priču o hirovitom vremenu koje vlada atmosferama Urana i Jupitera

Trideset godina star svemirski opservatorij Hubble i dalje ima što pokazati. Teleskop je snimio promjene u atmosferama dva planeta Sunčevog sustava.

Jupiter i Uran su peti i sedmi planeti od Sunca. Na ovim fotografijama Urana snimljenima u studenom 2014. i studenom 2022. moguće je vidjeti intrigantnu atmosferu planeta. Na snimci iz 2014. oblaci sačinjeni od zaleđenog metana nalaze se na sjeveru dok je sustav prstenova paralelan s mramornim crtama ekvatora.

Na slici iz 2022. Uranova točka rotacije je promijenjena dok mu je sjeverni pol okrenut Suncu. Tim polom dominira polarna kapa dok su na rubu vidljive oluje. Godine 2028. polarna kapa bit će okrenuta direktno prema Zemlji, pružajući teleskopima poput Hubblea izvrsnu priliku da bolje snime njegovu strukturu.

Jupiterova atmosfera je turbulentnija: njegova najpoznatija oluja, Crvena pjega, traje već stoljećima, a ostatak planeta obilježen je brojnim vidljivim uraganima. Jupiter je pravi olujni planet, pogotovo na manjim visinama.

Olujno nevrijeme na plinovitom divu jasno je vidljivo na slikama snimljenima u studenom 2022. i siječnju 2023. Na prvoj vidimo seriju olujnih sustava poznatih kao 'vrtložna staza', a koja je vidljiva kao valovit uzorak oblaka. Riječ je o sustavu ciklona i anticiklona koje naliježu jedne na druge. S obzirom na suprotnu rotaciju svakog sustava, oluje se ne mogu spajati. Na snimci se također može vidjeti Jupiterov mjesec Ija, kao i njegova sjena.

SLIKE NAŠEG SVEMIRA

[FOTO] Kakav spektakl: Pogledajte neke od najljepših prizora snimljenih teleskopom Hubble

Pogledaj galeriju

Na drugoj slici jasno možemo vidjeti Veliku crvenu pjegu i mjesec Ganimed u donjem desnom dijelu, a njega će u skoroj budućnosti istraživati misija ESA-e JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer).