Zaštita od virusa

Nije šala nego znanstveno istraživanje: Stavljanje najlonke preko maske bolje zaustavlja kapljice koje prenose koronaviruse

10.07.2020 u 09:57

Bionic
Reading

Najnovija ispitivanja kirurških i platnenih maski otkrivaju kako presvlačenje obične platnene maske najlonskim čarapama poboljšava njihovu učinkovitost u sprečavanju protoka čestica koje lebde zrakom

Efikasnost platnenih maski ovisi o materijalu, ali se njihova učinkovitost dramatično povećava dodavanjem najlonskog sloja, zaključili su istraživači američkog Sveučilišta Northeastern u svom, upravo objavljenom radu.

Ovo nije pionirski poduhvat jer su i neki raniji testovi pokazali kako kirurške maske zaustavljaju između 53 i 75 posto čestica iz zraka, a da se dodavanjem sloja najlonske čarape njihova efikasnost povećava na oko 90 posto.

Od izbijanja pandemije platnene maske često se koriste kao zaštita od širenja virusa, ali djelotvornost ovih labavih maski nije dobro poznata.

Različita istraživanja pokazala su da komercijalne kirurške maske imaju učinkovitost u zaustavljanju čestica koje lebde zrakom između 53 i 75 posto, dok kod platnenih, ovisno o tkanju i količini slojeva, ta učinkovitost iznosi između 28 i 90 posto.

Većina kirurških maski ojačana je slojem najlona pa su nešto slično istraživači iskušali i dodavanjem najobičnije ženske čarape koju su stavili kao novi zaštitni sloj preko običnog platna.

Prosječna učinkovitost komercijalnih kirurških maski varira između 50 i 75 posto, ali raste do 90 posto ako su presvučene najlonom. Učinkovitost testiranih platnenih maski varirala je između manje od 30 do gotovo 90 posto, pri čemu su se neke platnene pokazale efikasnima kao komercijalne kirurške maske.

No, u prosjeku, sve su se te maske pokazale manje pouzdanima od onih u obliku konusa, a one najučinkovitije obično su imale i ugrađene filtre.

Istraživači su provjerili efikasnost svih dostupnih komercijalnih maski, uključujući kirurške maske za medicinsku upotrebu i one s ugrađenim slojem ugljena, kakve se koriste za djelovanje u područjima s visokom razinom onečišćenja zraka. Prema očekivanju, najboljima su se pokazale profesionalne medicinske maske N95, a koje su bile efikasne do 99 posto.

Standardne maske medicinskog tipa s podešenom žicom za nos zaustavljale su između 50 i 75 posto čestica. No kad ih se presvuče najlonom, njihova efikasnost raste do 86, pa čak i 90 posto. Maska s ugljičnim filtrom djeluje približno jednako dobro kao kirurška maska, unatoč značajnoj razlici u dizajnerskim specifikacijama i korištenim materijalima.

  • +6
Maske koje možete pronaći u trgovinama Izvor: Promo fotografije / Autor: Diadema

Testirano je i 15 platnenih maski, kakve su se tijekom travnja i svibnja mogle kupiti u američkim trgovinama. Pokazalo se da se veoma razlikuju u kvaliteti, kao i da slabije štite od maski konusnog oblika, ali da im efikasnost značajno raste dodavanjem najlonskog sloja, zaključili su istraživači.