što se dogodilo?

Nezgoda na moru: SpaceX je upravo ostao bez raketnog pogona Falcon 9

18.02.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Nakon uspješnog lansiranja još jedne serije satelita Starlink, Muskova privatna kompanija za svemirski transport ostala je bez vrijednog odvojivog pogona

SpaceX je u ponedjeljak 18. veljače uspješno lansirao još jednu skupinu satelita Starlink, no problem je nastao nakon što je prvi stupanj rakete Falcon 9 (koji ih je pogurao u svemir) pri slijetanju promašio platformu i završio u moru. Riječ je o prvoj nezgodi ove vrste u posljednje četiri godine. Podsjetimo, posljednji buster Falcon 9 neuspješno je sletio na jedan od SpaceX-ovih brodova tijekom operacije održane u lipnju 2016.

SpaceX je u međuvremenu ostao bez još nekoliko drugih raketnih bustera, uključujući i centralnu jezgru trojezgrenog transporta Falcon Heavy. Buster Falcon 9 (ista vrsta motora koji se koristio pri lansiranju Starlinka) također je u prosincu 2018. promašio platformu za slijetanje u Cape Canaveralu.

SpaceX-ova uspješna slijetanja pokazala su se kao vrlo unosni faktor svakodnevnog poslovanja. Čim više raketnih stadija kompanija uspije sačuvati, tim će ih više biti dostupno za sljedeći let. Višestruko korištenje raketa pokazalo se jednim od najučinkovitijih načina za smanjenje inače vrlo visokih troškova lansiranja u svemir. SpaceX, konkretno, već dugo vrlo uspješno i vrlo brzo 'reciklira' rakete - Falcon 9 je prošli let imao prije dva i pol mjeseca, čime je kompanija probila rekord kojeg je do danas držao NASA-in Space Shuttle.

Problem je, doduše, što nikome nije jasno što se točno desilo s Falconom 9 tijekom slijetanja. Na prijenosu je samo bio vidljiv oblak dima na bočnom dijelu letjelice, što znači da je buster platformu uspio prilično promašiti. Službena izjava navodi da se radilo o pogrešnoj procjeni same letjelice koja je rezultirala padom u more. SpaceX je, s druge strane, na ovakvo što bio spreman te je cijelu stvar, uz nužna saznanja i naputke za buduće letove, pripisao 'rizicima poslovanja', prenosi The Verge.