10 MILIJARDI DOLARA

Jeff Bezos obećao pravo bogatstvo za suzbijanje klimatskih promjena

18.02.2020 u 12:38

Bionic
Reading

Šef Amazona i trenutno najbogatiji čovjek na svijetu nedavno je potvrdio velikodušnu investiciju kojom planira pomoći u globalnom nastojanju suzbijanja opasnih klimatskih promjena

Šef Amazona je službeno objavio da će investirati 10 milijardi dolara u borbu protiv klimatskih promjena i to u sklopu fonda kojeg je nazvao Bezos Earth Fund. Prva vijest o velikoj inicijativi stigla je putem Bezosovog Instagrama i kasnije potvrde koja je stigla iz samog Amazona.

'Danas sam jako sretan objaviti pokretanje Bezos Earth Funda. Klimatske promjene su trenutno najveća prijetnja našem planetu. Želim surađivati sa svima koji nastoje pronaći učinkovit način borbe protiv devastirajućeg udara klimatskih promjena na planet kojeg svi dijelimo. Globalna inicijativa će financirati znanstvenike, aktiviste i nevladine organizacije - svako nastojanje koje pruža realističnu mogućnost pomaganja očuvanja i zaštite prirodnog svijeta. Možemo spasiti Zemlju. trebat će nam kolektivno nastojanje velikih kompanija, malih kompanija, nacija, globalnih organizacija i pojedinaca - za početak ću investirati 10 milijardi dolara koje ću početi dijeliti već ovog ljeta. Zemlja je jedina stvar koju svi dijelimo - idemo ju zajedno zaštititi. -Jeff'

Bezos je napisao da će sav novac ići aktivnim sudionicima u borbi protiv klimatskih promjena, kao i 'svim nastojanjima koja imaju realističnu šansu' spašavanja Zemlje. Osoba bliska fondu The Vergeu je rekla da se uglavnom radi o investicijama u privatni sektor, premda je fokus i dalje na dobrotvornim donacijama.

Odakle mu novac?

Bezos je, podsjetimo, trenutno najbogatiji čovjek na svijetu vrijedan od 130 milijardi dolara, što znači da mu ova donacija u dobrotvorne svrhe nije prevelik zalogaj. Šef Amazona također nije bio pretjerano vokalan oko svojih dobrotvornih nastojanja, premda je 2018. objavio da će pokrenuti mrežu neprofitnih pretškolskih ustanova za zajednice s niskim stupnjem primanja.