GEJMING INDUSTRIJA

Želite razviti videoigru? Prijavite se na nove međunarodne radionice DigiTelling

18.02.2020 u 12:17

Bionic
Reading

Uskoro počinju prijave za program mentoriranja pod vodstvom Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj posvećenog podupiranju sektora neovisnih videoigara u jugoistočnoj Europi

Ako razvijate ili želite razvijati igru, a cilj vam je povezati se s drugim developerima i usavršiti već utemeljena znanja, u Hrvatskoj uskoro kreće niz zanimljivih radionica. DigiTelling je program mentoriranja pod vodstvom Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj koji je posvećen podupiranju i umrežavanju sektora neovisnih videoigara u jugoistočnoj Europi, pružajući priliku inovativnim igrama da osvoje europsku i svjetsku publiku. Mogu se prijaviti studiji i timovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Cilj je ovog intenzivnog programa profesionalnog usavršavanja u suradnji s cijenjenim sveučilišnim programima razvoja videoigara - Cologne Game Lab (Prof. Emmanuel Guardiola) u njemačkom Kölnu i ENJMIN u francuskom Angoulêmeu te inicijativom Edu4Games pri Sveučilištu u Zagrebu - poduprijeti mlade timove i studije koji se bave razvojem inovativnih indie videoigara u proboju na europsko i svjetsko tržište. Poseban će naglasak biti na projektima koji istražuju umjetnički i/ili društveni potencijal videoigara i tako pomiču granice medija. Traže se videoigre koje istražuju etičke dvojbe i važne društvene teme, ali i one koje eksperimentiraju s novim mehanikama interakcije i vizualnim stilovima.

Sudionike programa mentorirat će uvaženi gostujući stručnjaci iz područja game designa, produkcije, marketinga i distribucije igara. Radionice će se održati u sklopu cijenjenih industrijskih događanja: boutique sajma industrije videoigara Reboot Develop Blue u Dubrovniku, Svjetskog festivala animiranog filma Animafest u Zagrebu i festivala umjetničkih videoigara Art in Games u Rijeci. Projektom će se sudionicima omogućiti uspostava kontakta s mrežama europskih proizvođača i distributera videoigara na njemačkim i francuskim sajmovima industrije.

  • Goethe-Institut Kroatien i Francuski institut u Zagrebu dijele zajedničku viziju promicanja videoigara kao umjetničkog proizvoda koji zrcali ključne teme diskusije u suvremenom društvu te otvara etička pitanja, i to s ciljem podizanja svijesti publike o važnosti javnog građanskog angažmana.
  • Kustos projekta je Srđan Laterza, a projekt predstavlja svojevrstan nastavak francusko-njemačkog projekta Interactive Empathy, koji je uspješno proveden 2019. godine.
  • Edu4Games je inicijativa za razvoj diplomskog studija dizajna videoigara pod sastavnica Sveučilišta u Zagrebu – Akademije dramskih umjetnosti s Akademijom likovnih umjetnosti, Studijem dizajna na Arhitektonskom fakultetu, Fakultetom organizacije i informatike i Fakultetom elektrotehnike i računarstva.

Program usavršavanja raspoređen je na sveukupno tri modula počevši s Reboot Develop Blueom koji se održava u Cavtatu/Dubrovniku od 23. do 25. travnja 2020. Drugi modul planiran je za Animafest u Zagrebu i to od od 8. do 13. lipnja 2020. Konačno, tu je treći modul planiran za Art in Games Festival u Rijeci koji se održava od 24. do 26. rujna 2020.

DigiTelling 2020. godine podupire Francusko-njemački kulturni fond. Poziv timovima da prijave umjetničku videoigru na razini koncepta ili u nekoj fazi razvoja traje do 9. ožujka 2020., a prijavljuje se putem ove poveznice. Prijavitelji će o odabiru biti obaviješteni do 16. ožujka 2020.