sve češća pojava

Nekima pomaže pronaći ključeve, a neki ga zlorabe za uhođenje - ovako možete otkriti ako vas netko prati žetonom AirTag

19.02.2022 u 23:02

Bionic
Reading

Appleov minijaturni sustav za praćenje zbog velike preciznosti koristi se za pronalaženje prtljage, ključeva, novčanika i ostalih privatnih stvari. Mediji sve više pak pišu o njegovoj zlouporabi koja ima ozbiljne posljedice

Appleovi AirTagovi izvrstan su alat pri traženju sitnih predmeta poput ključeva ili upravljača za TV, no u posljednje vrijeme sve češće čitamo o uhođenju podmetanjem malog uređaja, primjerice ispod branika automobila. Zahvaljujući softverskim nadogradnjama, svi vlasnici iPhonea koji koriste iOS 14.5 ili kasniji trebali bi dobiti podsjetnik da se u blizini uređaja nalazi nepoznati AirTag. Appleova službena stranica, doduše, ne ističe koliko vremena treba proteći prije nego što uređaj pošalje ovo upozorenje, piše Wired.

U svakom slučaju, nakon što pritisnete 'upozorenje' dobit ćete opciju aktivacije zvuka na AirTagu kako biste ga lakše pronašli. Također osigurajte to da upozorenja o nepoznatim AirTagovima aktivirate u aplikaciji Find My. Da biste to napravili, pritisnite na ikonicu Me (Ja) u donjem desnom kutu i aktivirajte u podsjetnicima stavku sigurnosnih upozorenja (Safety Alerts).

Nekoliko mjeseci nakon izlaska AirTaga, Apple je također pokrenuo distribuciju aplikacije Tracker Detect, a ona se može instalirati na Android. Za razliku od sigurnosne značajke za iPhone, ova aplikacija na Androidu ne traži AirTagove automatski, već ju korisnik mora aktivirati.

Prema Evi Galperin, voditeljici kibernetičke sigurnosti u zakladi Electronic Frontier, razlog za ograničenu funkcionalnost aplikacije prilično je složen. 'Riječ je o ograničenju prisutnom na Androidima koje bi se moglo riješiti da Apple i Google surađuju, no kako su konkurencija, ne vidim da će se uskoro poraditi na tome.'

  • +10
15 godina iPhonea Izvor: Profimedia / Autor: Marvin Tolentino / Alamy / Alamy / Profimedia

Premda neki vodiči za pronalaženje AirTagova uključuju korištenje skenera Bluetootha, Galperin ne smatra da je spomenuta metoda pouzdana. 'Pokušala sam koristiti svakakve detektore Bluetootha za traženje AirTagova i problem je to što oni rade tek ponekad', rekla je.

Također valja uzeti u obzir to da milijuni ljudi ne koriste smartfon, što znači da ako nemaju uređaj pomoću kojeg mogu potražiti AirTag, lakše ih je špijunirati. Bitno je znati i kako izgleda AirTag. Riječ je naime o malom srebrnom žetonu s ikonicom Applea, nešto većem od kovanice od dvije kune.

Nakon što je izašao, žeton je puštao pištav zvuk kad bi vlasnik određeno vrijeme proveo na velikoj udaljenosti od uređaja. Apple je nakon toga smanjio vrijeme signalizacije na manje od 24 sata, no unatoč nadogradnji, traženje AirTaga pomoću zvuka nije baš pouzdano. Puno videa na YouTubeu pokazuje kako se zvučnik na žetonu može isključiti dok je Etsy ubrzo bio preplavljen 'tihim' AirTagovima.

Što ako pronađem AirTag?

Najjednostavnija metoda gašenja pronađenog AirTaga je vađenje baterije. Kako biste to napravili, okrenite AirTag tako da gledate metalni dio s Appleovim logotipom. Pritisnite na logotip i zakrenite pločicu u smjeru kazaljki na satu. Maknite poklopac i izvadite bateriju.

Ako zbog pronađenog AirTaga zaključite da se nalazite u opasnosti, bitno je da pozovete policiju. 'Ako mislite da vam je ugrožena sigurnost, pozovite policiju koja će surađivati s Appleom da prikupi informacije vezane uz token. Možda ćete, ako ovo napravite, morati dati serijski broj uređaja, Find My dodatak, AirTag i AirPodse', objašnjavaju iz Applea.

Jedan od načina na koji otkriti serijski broj je držati iPhone ili neki drugi NFC uređaj u blizini AirTaga, nakon čega ćete vidjeti serijski broj. Ako nemate vremena skenirati AirTag (ili ne želite), serijski broj nalazi se u uređaju ispod baterije.