TEHNO SAVJETI

Ne znate kako sigurno pohraniti golišave fotografije? Evo uputa za pametne telefone i računala

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 04.08.2022 14:32
  • Objavljeno 04.08.2022 u 14:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Razmjena fotografija škakljivog sadržaja može biti prilično uzbudljiva i zabavna, ali će brzo postati neugodnom nađu li se one u rukama osoba kojima nisu namijenene

Snimanje i razmjena golišavih fotografija može dobro poslužiti za dodatna uzbuđenja s dragom vam osobom s kojom živite ili ste u vezi na daljinu, povezivanje s nekim s kime tek namjeravate stupiti u vezu...

Ali, kako možete biti sigurni da vaše fotografije intimnog sadržaja neće doći do ljudi kojima nisu namijenjene? Evo nekoliko načina kako ih zaštititi.

Zaštita za Mac i iOS

Appleovi pametni telefoni i drugi proizvodi prilično su sigurni kad je riječ o zaštiti privatnosti. No, to ne znači kako ih nije moguće hakirati. Stoga se trebate pobrinuti kako biste napadačima u što većoj mjeri otežali posao.

Prvi korak je redovna instalacija najnovijih nadogradnji operativnog sustava iOS.

Drugo, koristite različite lozinke za različite korisničke račune, uključite dvostupanjsku provjeru kad i gdje god je to moguće, zaključajte uređaje lozinkom i biometrijskom zaštitom.

Treće, golišave fotografije i druge osjetljive sadržaje držite na uređaju, ne na iCloudu. Izbjegavajte korištenje servisa za pohranu fotografija u računalnom oblaku općenito, ako je moguće.

Četvrto, dajte prednost aplikacijama koje koriste enkripciju od pošiljatelja do primatelja, kao što su iMessage ili Snapchat.

Peto, ako pohranjujete takav sadržaj na računalo Mac, enkriptirajte te datoteke i mape, pa ih stavite pod zasebnu lozinku.

Zaštita za Android i PC

Što se uređaja s Googleovim operativnim sustavom i Microsoftovim Windowsima tiče, prva preporuka glasi: enkriptirajte svoje uređaje i osjetljive sadržaje.

  • +3

Sedam ultralakih laptopa na koje trebate obratiti pozornost

Izvor: Lenovo / Autor: Lenovo

Lozinka je nužna, ali ne i dovoljna kako bi zadržala dovoljno uporne hakere. Stoga koristite jaku lozinku za enkripciju i/ili biometriju.

Ne ostavljajte pametni telefon ili tablet otključane. Postavite ih tako da se sami zaključavaju nedugo nakon što ih odložite i ne koristite neko vrijeme.

Instalirajte alat Find My Device. Ne samo što ćete lakše locirati vaš uređaj u slučaju krađe, već ga možete i obrisati na daljinu.

Izbjegavajte pohranu osjetljivih sadržaja u računalnom oblaku i uklonite EXIF podatke kako biste hakerima uskratili vašu lokaciju i druge privatne podatke, piše Mashable.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!