PREPORUKE IZ PRVE RUKE

Ne znate kako se nositi s izolacijom? Pogledajte što preporučuju astronauti koji su iskusili samotnost svemira

26.03.2020 u 06:33

Bionic
Reading

Donosimo pregled savjeta četvero astronauta američke svemirske agencije NASA-e kako se nositi s izolacijom u po život opasnim uvjetima

Život izvan Zemlje može biti vrlo izazovan. Astronauti se moraju suočiti i nositi s poduljim i pedantnim popisom stvari koje trebaju napraviti i imati kako bi preživjeli te vrlo skučenim životnim i radnim prostorom. I to sve tijekom duljih razdoblja. Stoga vrlo dobro poznaju izazove izolacije.

Fotografije mjeseca

Dok smo mi gledali što se događa na Zemlji, velike su se stvari događale u svemiru

Pogledaj galeriju

Donosimo pregled njihovih savjeta kako se nositi s izazovima izolacije.

Astronaut Scott Kelly proveo je blizu godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Nije bilo lako, priznao je.

Između ostalog, u prilagodbi na neobične i nesvakidašnje okolnosti pomoglo mu je to što je sastavljao raspored što treba napraviti i pridržavao ga se. Toliko se bio naviknuo na to da mu je nedostajalo kad se vratio na Zemlju.

Također, savjetovao je, nemojte pretjerati s poslom već odradite što trebate u ritmu koji vam odgovara. I nemojte zaboraviti na zabavu - Kelly je u svemiru pogledao sve sezone serije Igre prijestolja dva puta, a s ostalim astronautima je redovno gledao filmove uz grickalice.

Korisne su bile i knjige, koje je ponio u papirnatom izdanju iako je to bilo prilično skup teret.

Ali, ima i savjet kojeg se on nije mogao pridržavati: ako ste u mogućnosti, izađite tu i tamo na svjež zrak. Na rubu dubokog svemira nakon nekog vremena najviše mu je počela nedostajati priroda: zelena boja, miris svježe iskopanog tla i toplina Sunca na licu.

Astronautkinja Peggy Whitson, veteranka istraživanja svemira, poručuje kako su dulja razdoblja izolacije vrlo izvediva i kako joj na Međunarodnoj svemirskoj postaji nikad nije bilo dosadno.

Kad morate provoditi dulje vrijeme s ljudima u istom zatvorenom prostoru najvažnije je, prema njenom mišljenju, uspostaviti učinkovitu i jasnu komunikaciju kako bi se izbjegli nesporazumi ili sveli na minimalnu mjeru.

Također joj je pomoglo to što je pred očima imala viši cilj, ali i što je u svemu nalazila nešto pozitivno.

S druge strane, višak vremena smatrala je darom jer se mogla posvetiti stvarima koje inače nije imala kad obaviti. proučavati, otkrivati...

Astronautkinja Anne McClain, koja je također provela mjesece na Međunarodnoj svemirskoj postaji, preporuča pet vješitna 'ekspedicijskog ponašanja'.

Kao i kod Wihtson, na prvom mjestu je dobra komunikacija. Za McClain to znači aktivno slušanje, praćenje govora tijela te prepoznavanje, raspravljanje i razrješavanje sukoba.

Drugo, zdravo je podijeliti uloge: tko će biti predvodnik, a tko će slušati upute. Nakon što to riješite bit će lakše dodjeljivati zadaće i određivati ciljeve.

Lider treba voditi primjerom, davati upute, informacije i povratne infomacije, ohrabrivati druge... 'Pobrinite se da svi imaju sve što je potrebno. Razgovarajte kad nešto pođe po krivu. Postavljajte pitanja. Ponudite rješenja, ne samo probleme', naglasila je McClain.

Ključno je također voditi brigu o sebi i o članovima tima, kao i poštivati različitosti. Pritom nije važna samo higijena (iako svakako nije niti nevažna), već treba obratiti pozornost na raspoloženja i logistiku.

'Ne bojte se priznati vlastite slabosti i osjećaje. Poduzmite mjere kako bi smanjili razinu stresa i negativnosti, ali ne tako što ćete ih prebaciti na druge. Budite društveni. Nađite ravnotežu između posla, odmora i osobnog vremena. Organizirajte se', savjetovala je McClain.

Za zdrav tim važno je razviti pozitivne odnose, dodala je. Stoga se javite dobrovoljno za obavljanje neugodnih zadaća. Ponudite i prihvatite pomoć. Podijelite zasluge, preuzmite odgovornost. I uvijek razvijajte suradnju.

'Kad se nađete u nesvakidašnjoj i potencijalno opasnoj situaciji, pronađite vjerodostojne izvore koji vam mogu objasniti s kakvim se rizicima suočavate', preporučio je astronaut Chris Hadfield.

I ne bojte se ničega, dodao je. Njemu su u izolaciji pomogla tri pravila: odaberite ciljeve, istražite ograničenja i - najvažnije - djelujte. Nemojte odgađati već se time počnite baviti odmah, rekao je Hadfield.