KAD SE MALA RAČUNALA SLOŽE

Projekt Folding@home obrađuje dvaput više podataka od najjačeg svjetskog super računala

25.03.2020 u 13:35

Bionic
Reading

Korisnici programa doniraju CPU i GPU kako bi pomogli pronaći lijek za zarazu Covid-19 i kako se čini - ide im prilično dobro

Projekt za dirstibuirano računarstvo pod imenom Folding@home pretvorio se u najbrže super-računalo na svijetu. Tisuće i tisuće računala diljem svijeta ujedinilo je snage kako bi pronašli lijek za Covid-19 - njihova brzina obrade podataka trenutno se kreće oko 479 petaflopsa.

Kao i drugi projekti distribiranog računarstva, Folding@Home snagu crpi iz kolektivne procesorske snage korisničkih računala. Vaš PC, na primjer, nema dovoljno snage za obradu naprednih simulacija, odnosno u ovom slučaju - simuliranja ponašanja proteinskih struktura presavijanjem proteinskih lanaca u nove oblike koji mijenjaju njihovu funkciju. Situacija se dramatično mijenja kada to nastoji napraviti nekoliko stotina tisuća ljudi.

Napravili smo super računalo

Greg Bowman, direktor Folding@homea, na Twitteru je podijelio zanjimljiv podatak. Čisto da stavimo 470 PFLOPsa u perspektivu, riječ je o snazi koja je dvaput veća od najvećih izlaznih performansi ORNL-ovog Summita, najmoćnijeg super računala na planetu. Ako gledamo na održive performanse, kumulativna moć Folding@homea trenutno nadmašuje sedam najmoćnijih super računala.

Ovaj impresivni rezultat dijelom je rezultat i kolektivnog nastojanja čovječanstva u borbi protiv koronavirusa - ljudi žele pomoći jedni drugima pronalaženjem lijeka za bolest koja je uzrokovala gospodarski kolaps i velik broj žrtava diljem svijeta.

Projekt, naravno, ima i elemente videoigre. Korisnici Folding@homea mogu ujediniti snage ili raditi kao anonimni pojedinci kako bi sakupili bodove i 'bili bolji od drugih'. Ako ste zainteresirani i imate gejmersku pilu, razmislite o tome da se pridružite. Ako se odlučite pridružiti Folding@homeu, pazite odakle skidate klijent. Sigurnosni stručnjaci iz ProofPointa naglasili su da je u jeku nova phishing kampanja koja želi iskoristiti dobru volju internauta diljem svijeta kako bi širila malware, zaključuje PC Gamer.

Folding@home klijent možete skinuti ovdje.