TEHNOLOGIJA I ZDRAVLJE

Može li pametni prsten pomoći protiv širenja koronavirusa? Traže se dobrovoljci za istraživanje

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 25.03.2020 08:28
  • Objavljeno 25.03.2020 u 08:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Oura

Novim istraživanjem nastoji se otkriti može li pametni prsten koji mjeri tjelesnu temperaturu osobe koja ga nosi pomoći u ranom dijagnosticiranju koronavirusa

Više od dvije tisuće djelatnika hitnih zdravstvenih službi pri Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu (SAD) i Općoj bolnici Zuckerberg San Francisco koji njeguju pacijente oboljele od COVID-19 nosit će pamentni prsten Oura tijekom tri mjeseca.

Svakodnevno će predavati izvještaje o tome imaju li simptome te bolesti i dijeliti podatke koje je prsten prikupio putem prateće aplikacije Oura Ring.

  • +30
  • +27

Split u doba koronavirusa

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pametni prsten Oura inače služi za praćenje spavanja. Uz tjelesnu temperaturu bilježi broj otkucaja srca i disanje. Zasad još nije dokazano kako mogu pomoći u otkrivanju COVID-19, ali bi prikupljeni podaci mogli biti upotrijebljeni za izradu algoritma kojim bi se ubrzalo dijagnosticiranje te bolesti.

Nije to jedino korištenje pametnih uređaja u borbi protiv koronavirusa. Primjerice, u tvrtci Kinsa koriste pametne toplomjere za praćenje širenja gripe u SAD-u. Ti bi toplomjeri mogli ukazati na područja kojima prijeti izbijanje COVID-19 prije no što se prvi potvrđeni slučajevi pojave.

U novopokrenuto istraživanje mogu se uključiti svi koji imaju pametni prsten Oura. Globalno ih ima oko 150 tisuća. Prijave se primaju ovdje, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!