NE SLAŽU SE

Gates protiv Trumpa: Ograničenja za tvrtke zbog širenja koronavirusa su nužna, trebaju potrajati bar šest tjedana

25.03.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Vrijeme kad je širenje pandemije koronavirusa moglo biti obuzdano bez restrikcija je prošlo, upozorio je suosnivač Microsofta

Sjedinjene Države propustile su priliku obuzdati širenje pandemije koronavirusa bez uvođenja obveznih zatvaranja tvrtki i javnih prostora te ograničenja kretanja, ustvrdio je Bill Gates. Reakcija nije bila dovoljno brza, dodao je.

SAD su trenutno treća najgore pogođena država svijeta, s oko 600 preminulih i blizu 50 tisuća potvrđenih slučajeva u svih 50 saveznih država, gradu Washingtonu i barem tri američke teritorije. Očekuje se kako će te brojke porasti nakon što se poveća broj testiranja, koji također zaostaje za drugim državama.

  • +73
Potpuno prazni gradovi zbog pandemije koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Gates je rekao kako još nema dovoljno kapaciteta za testiranja koja su potrebna kako bi bila obavljena na svim ljudima koji ih trebaju.

Sve više državnih i lokalnih vlasti u SAD-u stanovnicima govori kako trebaju ostati u kućama. Procjenjuje se kako je time zahvaćena trećina pučanstva. Ali, Gates smatra da su takve mjere trebali poduzeti u siječnju ove godine.

Suosnivač Microsofta uvjeren je kako karantena treba trajati šest do deset tjedana, usprkos katastrofalnom utjecaju na ekonomiju. Slična je rješenja zagovarao i za druge države.

Američki predsjednik Donald Trump od početka ovog tjedna putem Twittera nastoji potaći tvrtke na povratak normalnom poslovanju tijekom idućih 15 dana, usprkos upozorenjima većine stručnjaka za javno zdravstvo - uključujući i dr. Anthonyja Faucija, jednog od vodećih ljudi u Trumpovoj vladi zaduženih za suzbijanje pandemije - kako podizanje ograničavajućih mjera nije dobra ideja te kako bi kriza mogla potrajati nekoliko tjedana, piše Business Insider.