ZOOM ESCAPER

Ne možete više izdržati? Ova neobična umjetnička aplikacija stvara razloge za izlazak iz Zooma

16.03.2021 u 14:38

Bionic
Reading

Zoom Escaper svojevrsna je pobuna protiv računalne produktivnosti koja u pozive može ubaciti zvučne efekte: od laveža pasa do jeke mikrofona

Dosta vam je sastanaka na Zoomu? Ne možete više provesti ni jednu milisekundu gledajući video pozive? Onda bi vas definitivno mogao nasmijati Zoom Escaper - besplatni internetski widget koji dozvoljava ubacivanje palete lažnih zvučnih efekata u razgovore na Zoomu, objašnjava Verge.

U arsenalu se nalazi sve do laveža psa, zvukova gradnje i rasplakane djece do isprekidanog zvuka i neželjene jeke. Vandal iza ove aplikacije je konceptni umjetnik Sam Lavigne koji tvrdi da za pokretanje aplikacije samo trebate softver VB-Audio koji zvuk preusmjerava kroz stranicu i isporučuje ga Zoomu. Nakon toga u postavkama Zooma treba promijeniti ulaz u VB-Audio i ostatak je povijest.

Verge naglašava da je ovdje riječ o samo jednom u nizu digitalnih instalacija Sama Lavignea - ironičnih programa koji štete računalnom životu. Podsjetimo, njegov uradak The Good Life iz 2017. korisnicima je omogućio primanje 225.000 emailova koji su bili zaplijenjeni od Enrona nakon skandala 2001., dok je u Slow Hot Computer iz 2016. radio upravo ono što naslov kaže - usporio korisnički PC i zagrijao ga kako bi, riječima autora, 'dodatno smanjio produktivnost'.

Ako vam Zoom Escaper nije dovoljno dobar, tu je još jedan Lavigneov proizvod pod menom Zoom Deleter - mali program smješten u sistemsku traku koji 'provjerava za prisutnost Zooma na vašem računalu kojeg, ako ga pronađe, momentalno briše'.

Lavigne je u kratkom razgovoru s Vergeom spomenuo da su njegovi principi vezani uz 'Namjerno usporavanje, smanjivanje produktivnosti, samo-sabotažu i tako dalje'. Nakon što su ga pitali 'zašto', odbio im je odgovoriti.