OPERACIJA ICEBRIDGE

NASA snimila fantastičan prizor: Pogledajte ovaj neobičan pravokutni ledenjak

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 23.10.2018 11:51
  • Objavljeno 23.10.2018 u 11:50
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Američka agencija je na Antarktiku pronašla masivni komad leda koji izgleda kao da je rezan rukom te je, unatoč bizarnom izgledu - prilično poznat

NASA je upravo objavila nevjerojatnu fotografiju skoro savršenog pravokutnog ledenjaka koji plovi Antarktikom. Agencija je ovu fotografiju snimila u sklopu Operacije IceBridge, misije tijekom koje planira snimiti Zemljina polarna područja s ciljem lakšeg razumijevanja načina na koji se led polako mijenja.

Premda na prvi pogled izgleda egzotično, riječ je o potpuno prirodnom fenomenu pod imenom tabularni ledenjak.

Što su to tabularni ledenjaci?

Tabularni ledenjaci imaju strme, skoro uspravne bridove i ravni vrh, a nastaju odlamanjem od ledenih brijegova. Postoji šansa da se pri odlamanju komada leda stvori skoro savršeno pravokutni ledenjak koji izgleda kao da je stvoren rukom. 'Ledenjak kojeg vidimo na slici je relativno 'mlad' - on će s vremenom zbog mora, vjetra i sunca poprimiti puno prepoznatljiviji nepravilni oblik, objasnila je Kelly Blunt, znanstvenica iz NASA-e.

Kao što možda znate, ono što vidimo na površini je oko deset posto sveukupnog volumena ledenjaka, što znači da na fotografiji promatramo pravog diva - osim ako, naravno, on dijelom ne sjedi na dnu oceana.

Koliko je velik?

Premda ne znamo točnu dimenziju ledenjaka, općenito je poznato da su tabularni ledenjaci zapanjujuće veliki. Najveći ledenjak kojeg smo ikad vidjeli pod imenom Ledenjak B-15 dug je 294, a širok 37 kilometara. Tabularni ledenjak koji se odlomio od ledenog brijega prije osamnaest godina bio je veći od Jamajke.

NASA će snimljeni ledenjak pratiti sve dok se ne razlomi, što će dati precizniji uvid u utjecaj globalnog zatopljenja na brzinu otapanja polarnog leda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!