TAJNE CRVENOG PLANETA

NASA potvrdila: Neki zemaljski organizmi mogli bi preživjeti na Marsu, a to bi moglo imati ozbiljne posljedice

22.02.2021 u 12:08

Bionic
Reading

Najnovije otkriće moglo bi imati ogromne implikacije na budućnost kolonizacije našeg negostoljubivog planetarnog susjeda i drugih planeta koje planiramo istražiti

Astonauti bi, čini se, mogli slučajno kontaminirati Mars i ostale svjetove koje ćemo u budućnosti istraživati - i to organizmima s našeg planeta. Znanstvenici iz NASA-e i Njemačkog Centra za aeronautiku 2019. su lansirali gljivice i bakterije u stratosferu i to u sklopu pokusa MARSBOx.

Stratosfera, drugi veliki sloj Zemljine atmosfere koji se nalazi iznad ozonskog omotača sadrži uvjete koji jako podsjećaju na one na Marsu te je savršeno mjesto za slanje organizama za koje želimo otkriti mogu li preživjeti na Crvenom planetu, prenosi Engadget.

Rezultati istraživanja objavljeni u znanstvenom radu potvrdili su da su spore crne plijesni preživjele opasno putovanje.

Mikroorganizam bi, da budemo precizniji, mogao kratko preživjeti ekstremne uvjete Marsove površine, no znanstvenici tvrde da bi se njegove spore mogle aktivirati - kao što im je pošlo za rukom nakon što su se vratile na Zemlju. Tim je smjestio spore Aspergillusa niger i Salinisphaere shabanensis, Staphylococcuse capitis subsp. capitis i bakterije Buttiauxella sp. MASE-IM-9 u aluminijski spremnik.

U spremniku su se nalaze dva sloja - donji je zaštićen od radijacije, kako bi NASA mogla razlikovati učinke radijacije od ostalih uvjeta prisutnih u Marsovoj atmosferi. NASA-in balon spremnik je doveo u stratosferu gdje su uzorci bili izloženi 'marsovskim' uvjetima i UV radijaciji tisuću puta jačoj od one koja uzrokuje opekline.

Prema članici tima Katharini Siems 'ovo istraživanje pruža nam uvid u životne cikluse mikroorganizama vezanih uz ljude i ljudskom preživljavanju na Crvenom planetu - neki mikroorganizmi mogli bi uzrokovati zdravstveni rizik astronautima'.

'Nadalje, neki mikrobi bi mogli biti nezamjenjivi za svemirska istraživanja - mogli bi nam pomoći proizvesti hranu i materijale koji su presudni za svemirske misije', ističe.

NASA je prošle godine ažurirala svoj pravilnik kako bi se dodatno posetila sprečavanju ljudske kontaminacije Mjeseca i Marsa. Agencija želi osigurati da slučajno ne prenese organizme sa Zemlje na druge svjetove, s obzirom da bi time ugrozila potragu za izvanzemaljcima.

Donošenje istih na Zemlju također bi moglo ugroziti našu okolinu - Siems objašnjava da pokusi poput MARSBOx-a 'imaju veliku važnost - oni nam pomažu istražiti sve implikacije svemirskih putovanja na mikroorganizme i kako to znanje možemo primjeniti na nevjerojatna svemirska otkrića'.