umjesto tizena

Idući pametni sat iz Samsunga koristit će Android?

22.02.2021 u 11:15

Bionic
Reading

Poznati korejski proizvođač navodno prestaje koristiti operativni sustav Tizen te se okreće prema Googleovom softverskom ekosustavu. Android bismo, kažu izvori, mogli susresti već na idućoj generaciji njihovih pametnih satova

Samsung Tizen platformu koristi još od uvođenja Geara 2 davne 2014., no čini se da bi se uskoro mogao vratiti svojim Android 'korijenima'. SamMobile i Ice Universe tvrde da će Samsung napraviti pametni sat koji koristi Android (vjerojatno Wear OS) umjesto Tizena. Ovo će, podsjetimo, biti prvi put da Samsung koristi Android za satove od ere Galaxy Geara i Geara Live.

Jedna stvar oko koje još nismo sigurni je izgled samih satova niti dugoročni Samsungov plan - možda je riječ o seriji uređaja koji će koristiti Android, dok će ostatak proizvoda ostati 'na starom'. U drugu ruku ovo bi, kažu iz Engadgeta, ovo mogao biti prvi znak potpunog prelaska na Android. GalaxyClub nedavno je otkrio dva serijska broja koji daju naslutiti da će Samsungovi sljedeći satovi doći u dvije veličine nezavisno o softveru.

Kao što je situacija sa svim glasinama, postoji šansa da Samsung nikad neće u cijelosti preći na Android, makar to, kaže izvor, zvuči kao logični potez. Premda pametni satovi temeljeni na Tizenu (poput Galaxy Watcha 3) koriste ključne aplikacije poput Spotifyja te imaju dobar status, neupitno je da im nedostaju ključne značajke integracije u Google kao što to slučaj kod Wear OS-a. Samsung je možda odlučio da je šira kompatibilnost vrijedna svih potencijalnih poteškoća - ako ništa, situacija bi mogla pomoći Googleu koji, podsjetimo, po pitanju pametnih satova nije ni blizu Appleu i Samsungu.

Galaxy Watch 3 slike uređaja Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung