KAD DOĐE LJETO

Narukvica zbog koje nećete izgorjeti na suncu

20.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Narukvica koja će vas podsjetiti da je vrijeme za novi sloj zaštitne kreme da ne biste izgorjeli na suncu? Zašto ne?

Nakon duge i snijegom bogate zime ljudi žude za ljetom, plažom i suncem. No previše sunca može, dugoročno gledano, imati kobne posljedice.

Zato bi svi trebali nanositi kreme sa zaštitnim faktorom kad borave na suncu, ali tko će se sjetiti ponovno nanijeti kremu kad uživa u plivanju ili šetnji gradom?

Upravo su tome doskočili autori UVeBanda, projekta koji još uvijek čeka službeno lansiranje za širu javnost i prikuplja sredstva putem Kickstartera.

UVeBand je silikonska narukvica koja sadrži pravo malo računalo koje će, dok se vi zabavljate na suncu, voditi računa o količini UVA i UVB zraka koje dopiru do vas.

Glavna joj je zadaća pomoću senzora izračunati kada morate ponovno nanijeti zaštitnu kremu i to na temelju formule koju su razvili dermatolozi.

Narukvica koristi solarno napajanje za rad i pali se tek nakon stavljanja na ruku, a s obzirom na to da je vodootporna, možete je nositi i dok plivate.

Problem bi mogao biti jedino to što narukvica ne propušta svjetlost pa tako ni ne dopušta koži da potamni, što bi moglo rezultirati ružnim bijelim tragom na zapešću.

UVeBand je još uvijek tek koncept koji treba prikupiti novčana sredstva da bi mogao zaživjeti. Ukoliko njegovi autori uspiju prikupiti 80 tisuća funti (712 tisuća kuna), narukvica će krenuti u masovnu proizvodnju.

Dotad morat ćete sami voditi računa o nanošenju zaštitnih krema u ljetnim mjesecima.