TEHNO SAVJETI

Nakon instalacije Windowsa ne znate što dalje? Evo zanimljivih aplikacija

16.06.2023 u 09:50

Bionic
Reading

Od Google Chromea do Libre Officea, ovo su besplatne aplikacije koje će vaše iskustvo u Windowsima učiniti nesrazmjerno ljepšim

Kupili ste novi PC ili reinstalirali Windowse. Sljedeći korak je - instalacija aplikacija. Dok zbilja imamo desetke izvrsnih programa za Windowse, znati koji su od njih najbolji doslovno zlata vrijedi.

Ovih šest aplikacija učinit će iskustvo u Windowsima puno ugodnijim.

Internetski preglednik: Google Chrome

Ovaj izbor ne bi trebao iznenaditi nikog. Google Chrome je još uvijek najpopularniji preglednik za PC. Brz je, uključuje male pogodnosti kao što je mogućnost trenutnog pretraživanja uz Google Lens te masivnu kolekciju proširenja. Uključite međuplatformsku sinkronizaciju koja vam omogućuje otvaranje kartica među telefonom i računalom i dobit ćete fantastičan preglednik za sve namjene.

Chrome nije bez mana. Puno ljudi želi izbjeći Googleovo sveprisutno praćenje, a aplikacija guta masu memorije. Na sreću, postoji hrpa jako dobrih alternativa poput Firefoxa i Opere.

Pohrana na oblaku: Google Drive

Ako tražite jednu uslugu za pohranu u oblaku, uzmite Google Drive. Servis nudi 15 GB besplatne zapremnine koja se dijeli na sve uređaje vezane uz vaš račun, uključujući Google Photos i Gmail.

Google Drive je dostupan na svim većim platformama, što znači da svoje datoteke možete ponijeti bilo kamo. Pored sinkronizacije podataka u mapu Google Drivea, aplikacija za stolna računala olakšava sigurnosnu pohranu računala s Windowsima i drugih uređaja, piše Makeuseof.

Dijeljenje podataka također je jednostavno. Bez obzira koristite li Google Drive za sigurnosne kopije, flash disk u oblaku ili za dijeljenje mapa, Drive je esencijalni izbor za Windowse 10 i 11.

Streaming glazbe: Spotify

Puštanje glazbe na PC-ju nekad je davno značilo sakupljati i organizirati kolekcije mp3 datoteka. Danas se pristup nesmiljenoj količini glazbe uglavnom svodi na mjesečnu pretplatu. Na tržištu postoji velik broj usluga za streaming, no najbolja solucija za Windowse 10 ili 11 je Spotify. Ako želite, možete ga slušati s reklamama ili platiti neki od mjesečnih planova za posvećenije slušatelje. Na Spotifyu također ima hrpa podcasta, što ga čini jako zgodnom solucijom za emisije i glazbu.

Spotify također ima aplikaciju za Windowse. Ako ste već investirali u Apple Music ili YouTube Music, njihove usluge su također opcija.

Uredski softver: LibreOffice

Ako vam trebaju programi za produktivnost kojima ćete uređivati dokumente, tablice i prezentacije, vrlo vjerojatno vam je na pamet pao Microsoft Office.

Tražite li potpuno besplatnu alternativu, ne idite dalje od LibreOfficea. Riječ je o posve besplatnom i vrlo moćnom setu uredskog softvera koji nudi alternative za Word, Excel, PowerPoint, Acces i druge. Nakon što se naviknete na nekoliko estetskih razlika letjet ćete kroz posao uz LibreOffice.

Podsjetimo, za uređivanje dokumenata u oblaku možete koristiti Word Online ili Google Docs, no ovdje se koncentriramo na aplikacije koje instaliramo na računalo.

Uređivanje slika: Paint.NET

Bez obzira želite li se okušati u osnovnoj manipulaciji slikama ili trebate način zamućivanja osjetljivih podataka na snimkama zaslona, trebat će vam program za uređivanje slika. Photoshop je zlatni standard za to, ali postoji mnogo besplatnih alternativa.

Paint.NET je Windowsova aplikacija za uređivanja slika. Moćniji je od Microsoft Painta, ali vas ne opterećuje hrpom zbunjujućih alata. Možete jednostavno zamutiti dijelove slike, automatski izravnati fotografije da bi izgledale bolje ili dodati tekst i oblike svojim slikama u samo nekoliko klikova.

Ako vam se Paint.NET čini prejednostavnim, GIMP je naprednije rješenje koje također ne košta ništa.

Internetska sigurnost: MalwareBytes Anti-Malware

Windows 10 i 11 dolaze s Windows Defenderom, dobrim antivirusom za većinu korisnika. Mnogi, doduše, predlažu korištenje sekundarnog programa. Besplatna verzija MalwareBytesa skenira sustav za tragovima malwarea koje vaš antivirus možda neće uloviti.