MWC 2023

Novu Nokiju moći ćete popravljati sami - evo detalja

27.02.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Telefon će koštati 129 eura, a popravci koje će se moći odraditi kod kuće zahtijevat će zamjenu dijelova koji koštaju od 20 do 50 eura

Nokia je službeno najavila dolazak prvih Android smartfona koji će se, posredstvom partnerstva s iFixitom, moći popravljati kod kuće.

Smartfon Nokia G22 lansiran je prije početka ovogodišnjeg Mobile World Congressa, a dolazi sa odstranjivom pozadinom i lako pristupačnim komponentama koje se mogu mijenjati - od baterije i ekrana do ulaza za punjenje. HMD Global, proizvođač Nokia telefona napravit će vodiče za 'brzi popravak' te distribuirati originalne komponente pet godina nakon izlaska telefona putem servisera iFixit. Naravno, ako ne želite telefon popravljati sami, uvijek ga možete poslati u službeni servis.

'Ljudi cijene dugotrajne i kvalitetne uređaje te smatramo da za takve stvari ne bi smjeli plaćati puno. Nokia G22 je namjerno dizajnirana kako bi bila popravljiva, što znači da je možete zadržati još dulje' rekao je Adam Ferguson, voditelj marketinga za proizvode u HMD Globalu.

Nokia G22 relativno je standardni Android sa 128 Gb zapremnine koji dolazi sa 6.53 inčnim zaslonom, baterijom visokog kapaciteta, kamerom od 50 MP i skenerom otisaka prstiju. Pokreće ga Android 12 te dolazi sa tri manje sigurnosne nadogradnje godišnje te dvije velike nadogradnje sustava Android.

HMD Global se nada kako povećanom interesu za dugotrajnijim i popravljivijim uređajima. Kompanija prati korake pionira poput Fairphonea, no uz pristupačnije cijene i jednostavniji proizvodni proces od Appleovog 'popravi sam' programa. Nokia G22 dolazi 8. ožujka po predloženoj cijeni od 129 eura. At-home Fit Kits za Nokiu G22 dostupni su za 5 Eur na iFixit.com. Zamjenski dijelovi dostupni su na iFixit.com po globalnoj prosječnoj cijeni od 49,95 eura, baterija po 24,95 eura, a priključak za punjenje po 19,95 eura.

HMD je pored nekolicine jeftinijih telefona najavio prve korake prema izgradnji 5G uređaja unutar Europe u 2023. Premda o planu ne znamo previše, kompanija naglašava da im je plan smanjiti ugljični otisak lokalno prodavanim uređajima te povećanjem sigurnosti na industrijskoj razini prije početka rada na proizvodima za potrošače.