TEHNO NOVITETI

Google najavio hrpu novosti, pogledajte što su pripremili

27.02.2023 u 14:44

Bionic
Reading

Tehnološki div je na ovogodišnjem Mobile World Congressu predstavio nadogradnje za Chromebookove, Wear OS, Google Drive i Android

Google je najavio mnoštvo novih značajki za Android, Chromebook i Wear OS dizajniranih za poboljšanje povezivosti, produktivnosti i pristupačnosti. Najava je objavljena uoči Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni. Među novim značajkama su nadolazeća podrška za brzo uparivanje na Chromebooku, Google Keep prečaci za vaš telefon i pametni sat, kao i novi načini rada za Wear OS koncentrirani na pristupačnost.

Tvrtka je otkrila da će značajka Fast Pair uskoro moći povezati nove Bluetooth slušalice s Chromebookom samo jednim dodirom. Ako je korisnik već postavio slušalice sa svojim Android telefonom, njegov Chromebook će se također automatski povezati s njima. Google nije pružio konkretne informacije o vremenskom okviru za izdavanje ovog ažuriranja, ali je napomenuo da će biti uvedeno 'uskoro'.

Još najavljeno poboljšanje za zvuk omogućit će Google Meetu uklanjanje buke, donijevši filtriranje pozadinskih zvukova na više uređaja. Kompanija je također otkrila da će korisnici uskoro moći jednostavno povećati veličinu sadržaja do 300 posto na Chromeu, uključujući tekst, slike i video zapise - uz očuvanje izgleda stranice. Korisnici će željenu veličinu sadržaja moći postaviti kao zadanu, pa je neće morati mijenjati svaki put kada pokreću preglednik.

Novo ažuriranje u Chromeovoj je beti dostupno od danas , a uskoro će biti dostupno svima.

Google će također izdati Google Keep widget za pojedinačne bilješke koji će korisnicima omogućiti brže upravljanje bilješkama i označivanje popisa obaveza s početnog zaslona. Widget će prikazati podsjetnike, pozadinske boje i slike dodane bilješkama iz aplikacije Keep dok će sve sinkronizirati s korisnikovim pametnim satom.

Google Keep će također uvesti dva nova prečaca za stvaranje bilješki i popisa obaveza jednostavnim dodirom na brojčaniku sata.

Tu je još jedna produktivna značajka koja na Androidu korisnicima omogućuje korištenje digitalne olovke ili jednostavnog dodira zaslona za označavanje PDF-ova u aplikaciji Google Drive. Korisnici će se moći poigrati s različitim potezima tinte za pisanje bilješki ili povratnih informacija te koristiti alat za označavanje kako bi spremili važan tekst na tablet ili telefon. Nakon označavanja možete sakriti, poništiti, izbrisati ili spremiti novu kopiju označenog dokumenta. Označavanje dokumenatat slobodnom rukom dostupno je na Google Driveu za Android.

Nadalje, Wear OS dobiva dva nova načina rada zvuka i prikaza dizajniranih za poboljšanje pristupačnosti sata. Korisnici će uskoro dobiti pristup mono-audio modu kako bi se smanjila dezorijentacija uzrokovana podijeljenim zvukom, dok će satovi dobiti novi načini korekcije sivih tonova.

Tvrtka također lansira nove kombinacije emotikona u Emoji Kitchenu, značajki Gboarda kojom korisnici u razgovorima mogu slati naljepnica sa spojenim ili remiksiranim verzijama Googleovih emojija. Još jedna nova zabavna značajka dolazi u vidu novih animacija za plaćanje dodirom u Google novčaniku koji će, zaključuje TechCrunch, od idućeg tjedna korisnicima nakon transakcija na ekranu prikazivati nove zanimljive likove, uključujući 'vesele pingvine'.