NIJE SAMO ZA POKAZIVANJE

Najviše se surfa iPhoneom

02.03.2009 u 10:47

Bionic
Reading

Tvrtka za istraživanje tržišta Net Applications otkrila je da 66,61 posto internetskog prometa preko mobilnih telefona otpada na Appleov iPhone

Sasvim je jasno da Apple ne drži tako velik udio u svjetskom mobilnom tržištu, ali je ovaj podatak jasan pokazatelj da korisnici iPhonea ne posjeduju uređaj samo zato što je lijep, već se koriste njegovim naprednim funkcijama. Drugi po redu u korištenju interneta su pametni telefoni koji koriste operativni sustav Windows Mobile i rade 6,91 posto prometa.

Zanimljivo je da treće mjesto dijele uređaji Symbian i Android, sa 6,15 posto prometa. Android je nov sustav koji se nalazi u jednom masovno prodavanom pametnom telefonu na tržištu prisutnom tek nekoliko mjeseci i odgovoran je za istu količinu prometa kao etablirani uređaji Symbian – operativni sustav koji Nokia koristi za svoje pametne telefone već dug niz godina. BlackBerry OS je začuđujuće malo korišten na internetu i odgovoran je za svega 2,24 posto prometa, manje od Palma koji radi 2,37 posto prometa i slabo je raširen izvan SAD-a.

UN-ovi podaci o korištenju mobilnih telefona kažu da šest od deset osoba u svijetu danas koristi mobilni telefon. Jasno je da su mobilni telefoni komunikacijska sredstva budućnosti, u nerazvijenim zemljama još više zbog toga što je infrastruktura za njihovo podržavanje jeftinija i lakša za izgraditi od fiksne mreže. ITU (International Telecommuncations Union) je objavio da se u svijetu koristi 4,1 milijardu mobilnih telefona, a u 2002. ih je bilo milijardu. Rast je najveći u nerazvijenim zemljama.

Korištenje interneta se u tom razdoblju od sedam godina udvostručilo, a najveći rast je u mobilnom pristupu internetu. Oko tri posto svjetskog stanovništva danas ima pristup mobilnom brzom internetu, a u razvijenim zemljama taj je postotak 14 posto. Očekuje se da bi u budućnosti mobilne mreže mogle biti glavni izbor za pristup internetu u zemljama u razvoju.