ZA MILIJUN KUNA

Najveće hrvatsko računalo postalo je superračunalo

03.09.2014 u 17:13

Bionic
Reading

Znanstvenici na računalnom klasteru Isabella od sada mogu rješavati istraživačke probleme koji zahtijevaju uporabu superračunala u kojima veliki broj procesora istovremeno koristi veliku zajedničku radnu memoriju

Računalni klaster Isabella u Sveučilišnom računskom centru (SRCE) već je niz godina najsnažniji računalni sustav u Hrvatskoj i predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata.

Financiranje proširenja osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s oko milijun kuna. Tim je proširenjem i softverskom nadogradnjom Isabella postala najveće hrvatsko računalo koje bi trebalo zadovoljiti trenutne potrebe akademske zajednice za zahtjevna računanja.


Od uspostave 2002. godine do danas računalni klaster Isabella nadograđivan je kroz desetak nabavki različitih generacija računalne i mrežne opreme.

Specifičnost ovog proširenja je korištenje nove programske paradigme, uvođenje programskog sustava ScaleMP, koji omogućava spajanje više poslužitelja u jedno virtualno računalo, ovisno o konkretnim potrebama korisnika. Sustav omogućava izvođenje paralelnih aplikacija koje zahtijevaju pristup dijeljenoj memoriji te aplikacija koje zahtijevaju pristup velikoj količini radne memorije.

U segment Isabelle, koji radi pod kontrolom sustava ScaleMP, priključeno je osam poslužitelja, 160 procesorskih jezgri i dva TB radne memorije, dok su ostali resursi priključeni u obliku običnih računalnih čvorova.


Računalni klaster Isabella sada se sastoji od 44 računalna čvora i četiri grafička procesora koja korisnicima pružaju ukupno 800 procesorskih jezgri, pet TB radne memorije i 49 TB podatkovnog prostora.

Računalni čvorovi povezani su brzom mrežom Infiniband koja ostvaruje propusnost od 56 Gb/s.

'Koristeći fleksibilne mogućnosti računalnih klastera - sustava koji se temelje na 'običnim' računalima i primjenjujući u njima najnovije alate i tehnike - znanstvenicima omogućavamo funkcionalnosti i resurse usporedive s mogućnostima 'pravih' superračunala, koja su zapravo dostupna samo u najrazvijenijim i najbogatijim istraživačkim sredinama svijeta, naglasio je Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Klaster trenutačno koristi preko 200 znanstvenika koji sudjeluju u 67 projekata. Tijekom ove godine korisnici su na računalnom klasteru ostvarili gotovo 35 tisuća izvođenja različitih aplikacija. Najviše su ga koristili za projekte u Institutu Ruđer Bošković.