ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Najdetaljnije do sad: Imamo prvu geološku mapu Mjeseca

23.04.2020 u 13:21

Bionic
Reading

Zemljovid koristi stare, kao i nedavno sakupljene podatke te će se, riječima autora, moći koristiti pri eventualnom istraživanju, pruživši svemirskim agencijama uvid u lokacije koje bi se najviše isplatile posjetiti

Ako ste se ikad zapitali što točno kriju svjetle i tamne mrlje na Mjesecu, USGS (United States Geological Survey) nedavno je izbacila najnoviju mapu koja će pomoći objasniti povijest našeg najbližeg kozmičkog suputnika. Po prvi put u modernoj povijesti uspješno je mapirana i klasificirana cijela površina Mjeseca. Iza projekta, pored USGS-a, stoje i suradnici iz NASA-e i Lunar Planetary Institutea.

Novi uvid u Zemljin satelit

Mjesečeva mapa pod imenom 'Unified Geologic Map of The Moon' (Objedinjena geološka mapa Mjeseca) služit će kao definitivni nacrt Mjesečeve površinske geologije za buduće misije sa Zemlje te će postati jednim od najvažnijih alata za međunarodnu znanstvenu zajednicu, obrazovanje i javnost. Konačno, mapa je dostupna i u digitalnom obliku gdje u iznenađujućem detalju prikazuje Mjesečevu površinu (u omjeru 1:5.000.000).

'Ljudi su oduvijek bili fascinirani Mjesecom, kao i našim potencijalnim povratkom na njegovu površinu' rekao je voditelj USGS-a i bivši astronaut NASA-e Jim Reilly. 'Upravo zbog toga je predivno vidjeti kako USGS NASA-i pomaže stvoriti resurs koji će uvelike pomoći pri budućim misijama', zaključio je.

Težak put do uspjeha

Kako bi uspjeli stvoriti novu digitalnu mapu Mjeseca, znanstvenici su morali koristiti podatke sakupljene tijekom šest misija na Mjesec iz ere Apolla te ih nakon toga uskladiti s informacijama dobivenima iz nedavnih satelitskih misija. Stariji su se zemljovidi morali ponovno nacrtati kako bi se uskladili sa podacima očitanima modernom tehnologijom, samim time očuvavši dosadašnja promatranja i interpretacije.

USGS je pored spajanja starih i novih podataka morao razviti objedinjene definicije stratigrafije - analize strukture kamenitih slojeva na Mjesecu. Time su, prenosi phys.org, riješili niz problema uzrokovanih pogrešnim nazivima različitih vrsta kamenja čiji opisi i starost nisu bili dosljedni.

'Ova mapa je rezultat projekta koji je trajao nekoliko desetljeća' naglasio je glavni autor rada, geolog Corey Fortezzo. 'Ona pruža vitalne informacije za nova znanstvena istraživanja povezavši istraživanje određenih lokacija s ostatkom Mjesečeve površine.'

Podaci o visini Mjesečevog ekvatora dobiveni su zahvaljujući kameri za teren instaliranoj na SELENE misiji koju je vodila japanska svemirska agencija JAXA. Topografija sjevernog i južnog pola rekonstruirana je uz pomoć podataka koje je sakupio NASA-in laserski mjerni instrument smješten na Lunar Orbiteru.

Za više informacija o novoj mapi Mjeseca, kao i njezinoj digitalnoj verziji, posjetite službene stranice USGS-a.