RAD OD KUĆE

Na posao u pidžami

23.01.2013 u 09:45

Bionic
Reading

Rad od kuće može biti koristan i poslodavcu i radniku. No za ugodan rad iz dnevnog boravka potrebno je ipak 'pripremiti teren'

Blagodati moderne tehnologije omogućile su nekim sretnicima da svakodnevan odlazak na posao zamijene radom od kuće.

Prema nekim podacima, takav način rada štedi ne samo vrijeme koje inače radnici potroše na putovanje, već su takvi zaposlenici puno produktivniji.

I u Hrvatskoj su neke tvrtke prepoznale prednosti rada od kuće, a i u radno zakonodavstvo uveden je pojam 'rada na izdvojenom mjestu'.

Zakon o radu (NN 149/09, 61/11) 'rad od kuće' smatra 'radom na izdvojenom mjestu' i tretira ga kao i rad na radnom mjestu u tvrtki. Naravno, uz određene dodatke.

Tako određuje da je potrebno sklopiti pisani ugovor o radu za rad na izdvojenom mjestu u kojem će se navesti svi uvjeti za obavljanje takvog rada.

Zanimljivo je da se na takav ugovor ne primjenjuju odredbe o rasporedu radnog vremena, skraćenom radnom vremenu, prekovremenom radu, preraspodjeli radnog vremena, noćnom radu, stanci, dnevnom odmoru, tjednom odmoru, plaćenom dopustu te o neplaćenom dopustu i pravu na povećanu plaću.

No za siguran i ugodan rad u udobnosti svoga doma treba obratiti pozornost na nekoliko stvari.

Prije svega, potrebno je osigurati sigurnu vezu s matičnom tvrtkom. Tvrtke su se godinama oslanjale na VPN (Virtual Private Network) za vezu između središnjice i 'kućnog' radnika.

S napretkom tehnologije i sve većim brojem dislociranih radnika pojavila se potreba za sigurnijim programima za uspostavljanje veze.

Jedan od njih je Cisco AnyConnect Secure Mobility Client koji omogućava radnicima da se s tvrtkom povežu i putem pametnih telefona i tableta.

Osim sigurne veze, radnik i poslodavac moraju imati i dobre kanale komunikacije. Radnici su se dugo borili s problemom gomilanja mailova ili dugih telefonskih razgovora da bi se ispunili zahtjevi poslodavca.

Pojavom 'oblaka' olakšana je komunikacija i smanjena opterećenost elektroničkog poštanskog sandučića. Također, omogućena je istovremena suradnja nekoliko dislociranih radnika na istom projektu.

Jedno od dobrih rješenja je Campfire, grupni chat u kojem radnici mogu stvarati privatne sobe za razgovore i pratiti o čemu se razgovaralo kad nisu bili prisutni. Također, tu su i različiti programi za chat poput Gtalka ili iChata.

Pojedini radnici koji veoma rijetko ili gotovo nikad ne odlaze u matičnu tvrtku mogli bi se osjećati izoliranima od ostalih. Razvoj VoIP-a omogućio je održavanje videokonferencija putem Skypea ili ooVooa, čime radnici koji ne dolaze u tvrtku ipak mogu ostati u kontaktu s kolegama i izbjeći osjećaj izoliranosti.

Osim tehničkih detalja vezanih uz sam posao koji radnik obavlja, Zakon o radu ističe da bi 'izdvojeno radno mjesto' trebalo omogućavati jednake uvjete radniku kao da je na radnom mjestu u tvrtki.

To znači da bi radnik u svome domu trebao odrediti mjesto koje će koristiti kao ured i u kojem će se osjećati dovoljno ugodno da bude produktivan.

Ukućanima mora biti jasno da činjenica da radi od kuće ne znači da je radnik slobodan raditi što želi u radno vrijeme. Neki imaju fleksibilno radno vrijeme i mogu raditi kad im paše, dok drugi ipak moraju biti na raspolaganju 'u uredovno vrijeme'.

Ukoliko se ispune svi ti uvjeti, nema bojazni da će radnik koji radi od kuće biti išta lošiji od onoga koji radi u prostorijama tvrtke. Dapače, većina će ih biti kreativnija, produktivnija i sretnija nego da sjede u uredu.