energetske oznake

Na kućanske uređaje uskoro stižu nove naljepnice, pogledajte što to znači

19.02.2021 u 06:20

Bionic
Reading

Za manje od dva tjedna, hladnjaci, zamrzivači, perilice rublja, kombinirane perilice i sušilice, perilice posuđa, televizori i elektroničke zasloni nosit će naljepnice s novom revidiranom ljestvicom energetskih oznaka

Jedan dio elektroničkih uređaja, uključujući većinu grupa kućanskih aparata, u Europskoj uniji imat će novu, poboljšanu energetsku oznaku, kojom je cilj lakše usporediti energetsku učinkovitost i prema tome odabir uređaja, piše Večernji list.

Kupite li danas uređaj s oznakom A+++ kao stupnjem njegove energetske učinkovitosti, znajte da će isti takav od 1. ožujka nositi oznaku B. To znači da ćemo moći lakše uspoređivati efikasnost samih aparata i sukladno tome odabrati onaj koji je štedljiviji.

Europska unija, naime, od ožujka za kućanske uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake (ocjene), prepoznatljive po bojama, od tamno zelene koje označavaju najmanje trošne do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske učinkovitosti. Oznake i boje na ljestvici ostaju, ali im se raspon zapravo smanjuje.