INTERNI DOKUMENT

Na internetu osvanuli prvi detalji Windowsa 8

29.06.2010 u 13:38

Bionic
Reading

Na internet su iscurili Microsoftovi interni dokumenti koji prikazuju koncept nadolazećih Windowsa 8 i prateću im uslugu Windows Store

Microsoft je svojim poslovnim partnerima počeo prezentirati ideje za novu generaciju operativnog sustava koji zasad nosi ime Windows 8. Radi se o internim dokumentima koji nisu za široku javnost, no ovih dana su se pojavili na internetu, što znači da će uvid u njih imati najšira javnost.

Najveća novost opisana u dokumentu je nastanak trgovine aplikacijama Windows Store. Microsoft je svoju trgovinu zamislio kao mješavinu Valveova Steama i Appleova App Storea. Windows Store bi se u isto vrijeme trebao brinuti o redovitom osvježavanju instaliranog operativnog sustava, ali i opskrbljivati korisnika aplikacijama - besplatnima i onima koje se plaćaju - a one bi prolazile strogu kontrolu prije uvrštavanja u trgovinu. Jedan korisnik s više računala bi pomoću trgovine usklađivao podatke na svim svojim računalima.

Navedene su još neke smjernice kao što je daljnje poboljšavanje performansi računala pri paljenju, gašenju i podizanju iz sleep načina rada. Microsoft snažno reklamira i mogućnost operativnog sustava da odredi geolokaciju samog računala. Tu mogućnost već sada ima Windows 7, no gotovo nitko je ne koristi. Jedna od zanimljivijih novosti među spomenutima je i zaštita privatnosti pomoću web kamere. Računalo bi korištenjem web kamere 'prepoznalo' svog vlasnika i s njegovim odlaskom bi se zaključalo te ponovo otključalo kada bi sjeo natrag za računalo.

Spomenuta je i nova verzija Internet Explorera koji bismo mogli vidjeti i prije Windowsa 8. Prva beta se planira već u kolovozu, a razlog tome je skori izlazak operativnog sustava za mobilne telefone koji bi trebao imati IE 9 u mobilnoj izvedbi.