PRIPAZITE ŠTO INSTALIRATE

Na Androidu otkrivena napast koju je nemoguće obrisati!

06.11.2015 u 12:50

Bionic
Reading

U tisućama aplikacija pronađen je novi tip malvera za Android. Krije se pod poznatim naslovima kao što su Facebook, Snapchat i Twitter. Praktično ga je nemoguće obrisati

Lookout Security, tvrtka koja se bavi mobilnom sigurnošću, otkrila je novu prijetnju koju kategorizira kao 'trojanizirani adware'.

Hakeri i kriminalci u legitimne aplikacije, preuzete s dućana Play, upakiraju adware i ponude ih u trgovini aplikacijama vanjskog dobavljača. U brojnim slučajevima aplikacije su i dalje potpuno funkcionalne, pa je teško primijetiti kako nešto ne štima.

Kad instalirate takvu aplikaciju, ona se automatski instalira kao sistemska aplikacija vašeg pametnog telefona, otvarajući vrata hakerima za preuzimanje, praćenje, nadzor i kontrolu te pristup osjetljivim podacima (privatnim i korporativnim).

Pošto se instalirala kao sistemska aplikacija, gotovo je nemoguće ukloniti ju. Povremeno će vam poslužiti oglase, što napadačima donosi dodatni izvor prihoda.


Dosad su otkrivene bar tri srodne obitelji trojaniziranog adwarea za Android: Shuanet, Kemoge i Shudun. Zbirno gledano, infiltrirale su se u više od 20 tisuća aplikacija, među kojima je i Oktina za dvostupanjsku provjeru.

Najviše ih je dosad zabilježeno u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj, kao i u drugim državama u kojima Android drži velik tržišni udio, poput Rusije, Brazila i Meksika.

Više:ZDNET