DRASTIČNA UPOZORENJA

Na američkim cigaretama uskoro slike leševa

11.11.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Američke kutije cigareta uskoro će, uz standardna tekstualna upozorenja, 'krasiti' i vrlo slikoviti grafički prikazi opasnosti pušenja, najavljuju vlasti u toj zemlji

Slike, među kojima i ona leša na stolu mrtvačnice te čovjeka s rupom na vratu, trebale bi plašiti ljude i odvraćati ih od pušenja. Time će se SAD priključiti Australiji, Kanadi i Velikoj Britaniji koje su već uvele ovu praksu.

Statistike pokazuju da konzumacija duhana u Sjedinjenim Državama godišnje uzrokuje smrt oko 443.000 ljudi.

 

Broj pušača u SAD-u u posljednjih je 40 godina jako pao, međutim, taj se trend odnedavno usporio. Oko 46 milijuna odraslih, odnosno 20,6 posto stanovnika te oko 19,5 posto učenika srednjih škola su pušači. 

Američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) stoga je jučer ponudila 36 prijedloga ilustracija za kutije cigareta na javnu raspravu. Nakon uvida u znanstvene analize i mišljenje javnosti, među njima će u lipnju 2011. odabrati devet najprikladnijih, a od jeseni 2012. cigarete se u toj zemlji više neće moći prodavati bez slikovnih upozorenja.


Velika Britanija ovo je pravilo uvela još 2008. godine.

Neke od predloženih slika vrlo su drastične – jedna prikazuje bolesnika s gas maskom, druga čovjeka koji se u boli hvata za srce, a treća tijelo u lijesu.

No među njima ima i nekih koje nepušenje promoviraju pozitivnim porukama – na jednoj je čovjek zdrava izgleda odjeven u majicu na kojoj piše 'Ja sam prestao', a na drugoj žena napuhuje balon od sapunice pored hrpe cigareta odbačene u WC školjku.

 

Jedno istraživanje iz 2007. pokazalo je da u Hrvatskoj puši oko 25 posto stanovništva. Najviše je pušača na sjevernom Jadranu i na istoku Hrvatske, a najmanje u Požeško-slavonskoj i Zagorskoj županiji - manje od 10 posto.