NEVOLJE U RAJU

Muskov potez uzrokovao probleme s Twitterovim aplikacijama, požalio se i Google

04.07.2023 u 14:23

Bionic
Reading

Zabrana pregleda objava bez prijave i ograničavanje broja pregledanih objava uzrokuju kaos u aplikacijama treće strane i internetskoj pretrazi

Twitter je tijekom prošlih par dana napravio nekoliko dosta ozbiljnih moderacijskih promjena. Korisnici više ne mogu vidjeti tvitove osim ako su prijavljeni, a stranica je počela brojati objave koje ste pregledali, ograničivši ih na 600 dnevno (osim ako ste verificirani, u kojem se slučaju broj povećava na 6000). Razlog je, prema Musku, advent AI-ja i hrpe kompanija koje za treniranje modela koriste podatke povučene iz velikih društvenih mreža.

Ovi su postupci, pored pokušaja osiguravanja Twitterove baze podataka, imali velik utjecaj na ekosustav same platforme, uključujući Tweetdeck (alternativu za Twitterov klijent namjenjenu zahtjevnijim korisnicima) koji je preko noći prestao raditi. Korisnici Twittera nisu jedini koji prigovaraju - tu je i sam Google koji u pretragama navodno prikazuje 50 posto manje rezultata s Twittera.

Za mnoge korisnike, Tweetdeck je prestao raditi, a razlog je vjerojatno bug u Twitterovoj web aplikaciji koji zahtjeve šalje u beskonačnoj petlji, učinkovito stvarajući DDOS napad na samog sebe. Greška postaje još očitija u aplikacijama poput Tweetdecka ukoliko se koristi bilo što osim kolumne Home.

Google, s druge strane, zavisi o sakupljanju podataka s platformi za optimalan rad tražilice. S obzirom da su Musk i kolege odlučili zatvoriti pristup informacijama unutar platforme, Google nema otkud pokupiti informacije koje bi inače ponudio u rezultatima, piše Engadget.

Nov ekosustav interneta uzrokovan umjetnom inteligencijom sve brže mijenja internet, a iternetsko pretraživanje i aplikacije trećih strana su, pored samih korisnika društvenih platformi, prve žrtve.