ELEKTRIČNA VOZILA

Musk odbrusio Gatesu: 'Ne znaš ništa o električnim kamionima'

14.09.2020 u 11:13

Bionic
Reading

Najnovije prepucavanje na Twitteru započelo je nakon što je Gates napisao da električna vozila zbog glomaznih baterija nisu predviđena za duga putovanja

Teslin direktor Elon Musk nedavno je poklopio Billa Gatesa nakon što mu je bivši šef Micosofta i trenutni filantrop Bill Gates prigovorio oko iskoristivosti velikih električnih vozila, izvještava Business Insider.

Gates je o električnim vozilima pisao u sklopu bloga kojeg je objavio 24. rujna gdje je izjavio da će 'bolje i jeftinije baterije električna vozila učiniti realističnom opcijom za svakog vlasnika automobila'. Usput je napisao da osobno sumnja da će trenutna ili možda čak buduća tehnologija baterija biti dovoljna za učinkovito pokretanje velikih vozila.

Suosnivač Microsofta je napisao 'Čak uz velike napretke u tehnologiji baterija, električna vozila vjerojatno nikad neće biti praktična solucija za velike kamione, zrakoplove i brodove. Električna energija je korisna ako putujete na male udaljenosti, a nama zapravo treba solucija za teška vozila koja prenose velike terete.'

Gates je nadodao i da alternativna goriva poput biogoriva ili elektrogoriva predstavljaju bolje i ekološki prihvatljivije rješenje za pokretanje velikih vozila poput kamiona. Baterije su, tvrdi on, prevelike i preteške za velike distance. Za kraj je spomenuo nekoliko proizvođača koji izrađuju pickupe poput GM-a, Forda, Riviana i Bollingera, no nije spomenuo Teslu, tvorce Cybertrucka.

Muskova kompanija, podsjećamo, također radi na električnom kamionu. Tesla Semi je prvi put predstavljen 2017. te je kupcima trebao početi dolaziti 2019., no čini se da se razvojni proces malo odužio - kompanija vjeruje da će prve kamione isporučiti tek iduće godine.

Gates i Musk su već ukrstili virtualne mačeve nakon što je Gates kritizirao Muska zbog netočnih izjava vezanih uz Covid-19. Musk je u međuvremenu rekao da su razgovori s Gatesom bili 'razočaravajući' nakon što je Microsoftov suosnivač umjesto Tesle kupio Porsche Taycan.