RECENZIJA

Borilačka igra za svakog ili još jedan nišni nastavak? - Zaigrali smo EA Sports UFC 4

12.09.2020 u 20:30

Bionic
Reading

Nakon dvije godine čekanja dobili smo još jedan nastavak popularnog UFC-a. Jedino pitanje koje preostaje je – radi li se o naslovu koji je toliko bolji od prethodnika da ga se isplati kupiti

EA Sportsov serijal UFC oduvijek je bio nišna igra. U usporedbi s gigantima poput FIFA-e i Maddena, mala borilačka igra nikad nije postigla globalni uspjeh, no uvijek je napravila dovoljno da opravda idući nastavak i naravno – oduševi ljubitelje mješovitih borilačkih vještina.

I tako, dvije godine nakon što smo zaigrali treći UFC na tržište je stigao i četvrti koji pored standardne plejade svih starih i novih boraca UFC-a donosi nekoliko noviteta što, premda ne okreću igru naglavačke, puno toga pojednostavljuju te cijelo iskustvo čine puno pristupačnijim.

Karijera prije svega

UFC 4 vas odmah na startu dočeka modom za karijeru u kojem ručno skrojenog borca provlačite kroz profesionalnu karijeru u UFC-u. Pored podučavanja o osnovama borbe, pravilima i specijalnim potezima, ovaj dio očigledno je napravljen kao centralni fokus cijele igre. Štoviše, stvari koje radite u modu za karijere vrlo su slične onima koje biste radili da se MMA-om bavite u pravome životu. Dopisujete se s drugim borcima na društvenim mrežama, sakupljate sponzore, ugovarate borbe i sukladno interesu javnosti (odnosno koliko ste se zakrvili s nekime na internetu) privlačite sve veći broj gledatelja.

Career mode je, bez dvojbe, dobrodošao novitet koji na jednostavan način uči igrača kako igrati i onda polako prerasta u izazov koji će nekima biti zanimljiviji od standardnih borbi jedan na jedan.

Vizuali i gameplay

Što se grafike tiče, UFC 4 nije ništa posebno napredovao u odnosu na prošli nastavak. Ono što je napredovalo je dinamika među 3D modelima, kao i prirodnost kretnji te interakcije u oktogonu. Udarci slijeću bolno i masivno, svaka kombinacija izgleda super i općeniti dojam igre je vrlo sličan gledanju prave stvari na TV-u. Jedina stvar koja nam se činila slabom je ground and pound koji izgleda kao da borci simuliraju udarce.

Kad smo već kod borbe u parteru, ona je u ovom nastavku pojednostavljena, što je dobrodošao novitet u odnosu na prošle nastavke, u kojima je hrvanje bilo prilično teško. Ako smatrate da vam je ovakav način igre prelagan, uvijek možete prebaciti na legacy mod, u kojem su komande za hrvanje kao što su nekad bile, ili koristiti hibridni mod koji kombinira stare i nove kontrole. Nama je novi mod jako dobro sjeo te smatramo da nimalo ne oduzima dinamiku već kompleksnoj borilačkoj igri.

Za kraj, tu su mikrotransakcije kojima možete pojačavati svoj lik, pored sredstava koja ste sakupili igrajući, kao i reklame unutar igre koju ionako plaćate oko 50 eura. EA je nekoliko dana prije izlaska ove recenzije u igru ubacila još toga, ali ih je reakcija javnosti ponukala da ih povuku i ispričaju se – što je zbilja malo ispod pojasa.

Kupiti ili ne?

Unatoč tih nekoliko razloga za prigovor, UFC 4 je i dalje igra koju bismo preporučili fanovima serijala uz uvjet da od nje previše ne očekuju. Ako serijal niste igrali od prvog ili drugog nastavka, četvrti dio je vrijedan pažnje. Ako prelazite s 'trojke', pogledajte kako igra izgleda, isprobajte ju iz prve ruke pa tek onda donesite odluku o kupnji.

EA Sports UFC 4 Izvor: Screenshot / Autor: EA Vancouver
  • Ime: EA Sports UFC
  • Žanr: borilačka simulacija
  • Proizvođač: EA Vancouver
  • Izdavač: EA Sports
  • Platforme: PlayStation 4, Xbox One
>