TEHNOLOGIJA

Musk ima dozvolu: Kreće razvoj satelitskog interneta kakvog do danas nismo vidjeli

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 05.04.2018 15:32
  • Objavljeno 05.04.2018 u 15:20
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Auto

Federalna komisija za komunikacije, više poznata kao FCC odobrila je veliki plan Elona Muska - izradu satelitskog interneta koji će prekriti cijelu Zemlju

SpaceX je upravo dobio FCC-ovu dozvolu za lansiranje mreže tisuća broadband satelita koji će cijeloj planeti pružati internetsku uslugu. Što je najbolje od svega, na pokretanje ovog plana nećemo čekati predugo. SpaceX i Elon Musk zaklinju se da će satelitski internet nove generacije biti u cijelosti funkcionalan za svega šest godina.

Internet svima

Član FCC-ovog odbora Adjit Pai nedavno je vrlo pozitivno komentirao nastojanja SpaceX-a rekavši: 'Pitao sam kolege da mi se pridruže u podržavanju mreže satelita koji će super brzi internet ponuditi najudaljenijim dijelovima ruralne Amerike'. Elon Musk se, očekivano, s njime jako, jako slaže.

Novu internet uslugu Musk naziva Starlink, a protivi joj se nekoliko pružatelja poput OneWeba i Spirea. Oni su, naime, zabrinuti idejom tisuća satelita koji će zakrčiti orbitu. OneWeb, primjerice, tvrdi da SpaceX-ovi sateliti moraju biti barem 125 kilometara udaljeni o njihovih, što je možda malo pretjerano.

  • +8
  • +5

Falcon Heavy, lansiranje rakete

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Razlozi za zabrinutost

Jedan veliki prigovor koji je zbilja držao vodu je eksponencijalno povećanje orbitalnog otpada. Velik broj letjelica iz SpaceXa zahtjeva temeljitu analizu već postojećih standarda te nalaženje adekvatne metode odstranjivanja onih oštećenih iz orbite.

Drugim riječima, SpaceX će se morati pozabaviti tim problemom prije nego što krene sa masovnim lansiranjem satelita. To će također morati napraviti prilično brzo, s obzirom da će u slučaju odgode Komisija cijeli projekt morati odobravati ispočetka.

Počinjemo s malim brojem...

SpaceX će morati lansirati pedeset posto planiranog broja satelita, rasporediti ih u izabrane orbite te ih voditi sukladno odredbama prije 29. ožujka 2024.

SpaceX je uz pomoć Falcona Heavy već lansirao testne letjelice, no komercijalnu mrežu će morati graditi tako da jednim letom aktivira maksimalno dva satelita. SpeceX-ov 'veliki plan' je lansirati 12.000 satelita, no trenutno im je dozvoljeno svega 4.425 komada koje će smjestiti u visoku orbitu Zemlje. Za ostatak će trebati novo odobrenje, s obzirom da ostatak satelita radi na drukčijoj frekvenciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!