NOVA ERA

MP3 je mrtav, što sad?

16.05.2017 u 13:28

Bionic
Reading

Kada autori formata odluče dignuti ruke od njega, znate da stvari idu nizbrdo. Pravo pitanje je - što ćemo nakon MP3-ja?

Kako stvari stoje, svijet se već dijelom privikao na život bez popularnog digitalnog formata. Većina servisa za streaming odavno koristi vrlo učinkovit AAC. Toga su, prije svih ostalih, bili svjesni tvorci i vlasnici formata MP3 na Fraunhofer institutu za integrirane krugove i nedavno su odlučili prestati licencirati patente vezane uz MP3, što otprilike znači da format uskoro ide u ropotarnicu povijesti.

Ekipa s Fraunhofera tvrdi da je AAC 'de facto standard za glazbu i videa na mobilnim uređajima'. Ako je ovo istina, njihov potez je više nego racionalan. Pitanje je, doduše, kakva je budućnost streamanja glazbe? Većina nas je svjesna da se radi o AAC-u, koji je, podsjećamo, s nama već skoro dvadeset godina.

AAC odnosno Advanced Audio Coding svojevrsna je evolucija konvencionalnih formata audija. Sposoban je postići bolju kvalitetu zvuka od formata MP3 istog takta, što ga čini popularnijom opcijom među servisima za streaming. Naravno, napravljen je kako bi naslijedio MP3. S novim formatom, koji je, usput, općenito prihvaćen kod velikog broja proizvođača, korištenje MP3-ja relativno je zastarjelo. Svaka velika kompanija već je objeručke prihvatila AAC. I da, pod time mislimo i na YouTube.

E sad, pitanje je hoće li MP3 kao format umrijeti zauvijek. Kratki odgovor je, naravno, ne. Samo zato što ljudi s Fraunhofera ne licenciraju patente za MP3 kompanijama, ne znači da će on nestati s lica interneta. Radi se o vrlo sporom prijelazu, pogotovo u dijelovima svijeta u kojima je prilično popularan. Načelni plan je, doduše, da AAC s vremenom u cijelosti zamijeni MP3.

Bilo kako bilo, pred nama je kraj jedne ere. MP3 je odavno bio velik dio naših života, što ne znači da nije uzrokovao probleme. Format je, recimo, jedan od glavnih razloga zbog kojih je piratstvo glazbe procvjetalo u devedesetima, što otprilike znači da je utjecao na neminovan pad glazbene industrije, kao i TV programa vezanih uz nju. Da, govorimo o MTV-u.

Zašto MTV više ne pušta glazbu? Izvor: Društvene mreže / Autor: Brian and Maria

Dolazak iPoda na tržište Appleu je dao priliku da ponudi puno elegantniji format AAC kao opciju za svu glazbu, što otprilike znači da su svi još tada znali u kojem će se smjeru kretati MP3.