CRVENI ZMAJ

Može zamijeniti 15 ljudi: Ova grdosija domaće tvrtke ušla je u samo srce požara u Osijeku

14.10.2023 u 19:34

Bionic
Reading

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u tvrtki Drava International, u osječkom prigradskom naselju Brijest, buknuo je 4. listopada poslije ponoći. U gašenju je sudjelovao velik broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, a tijekom intervencije tri su vatrogasca ozlijeđena, od kojih jedan teže. Srećom, nije bilo smrtno stradalih

A vatrogasci su tijekom agonije i borbe s vatrenom stihijom imali i vrijednu pomoć, bez koje bi, kažu, katastrofa bila puno veća. Riječ je o proizvodu hrvatske tvrtke DOK-ING - robotu na daljinsko upravljanje zvanom Crveni zmaj, vrijednom 600.000 eura, koji je Civilnoj zaštiti pomogao presjeći požar i obraniti zgrade. Lako bi mogao zamijeniti 15 ljudi.

Civilna zaštita nabavila ga je prije dvije godine, no prvi put je upotrijebljen u velikom požaru u Osijeku, gdje je na terenu bio punih devet sati. Postoje samo tri takva u Hrvatskoj - u Zagrebu, Osijeku i Rijeci - a za njihovo korištenje na daljinsko upravljanje Civilna zaštita prošla je posebnu obuku od mjesec dana.

Riječ je o daljinsko upravljivom vatrogasnom sustavu MVF-5 tvrtke DOK-ING, namijenjenom za djelovanje u ekstremnim uvjetima visokih temperatura i otvorene vatre. Namjena mu je da u opasnim situacijama, u kojima ljudi ne mogu prići, uklanja prepreke, radi prolaze vatrogasnim timovima, obavlja vatrogasne zadaće ili zadaće obaranja i neutralizacije opasnih otrovnih plinova, para, aerosola i prašine.

'Za tu namjenu robotski sustav MVF-5 zaštićen je balističkim oklopom i sustavom orošavanja te opremljen nizom senzora, kamera i detektora. Robot je namijenjen za zaštitu objekata kritične infrastrukture, a može djelovati u zonama opasnih industrijskih nesreća, požara s opasnim tvarima, u incidentima u skladištima opasnih tvari, eksploziva i municije, transportnim infrastrukturama, ali i za gašenje požara u minsko sumnjivim područjima te za zaštitu objekata i kuća kod otvorenih šumskih požara koji prijete naseljima i objektima', kaže nam Gordan Pešić, član Uprave DOK-ING-a.

Do sada se robot pokazao djelotvornim u akcijama poput požara u CIOS-u, gašenja šumskog požara sa sumnjivim minskim područjem kod Knina, ali i u svijetu, poput požara u Turskoj i Maleziji. Jednako tako, jedan od ukupno tri sustava MVF-5, koji su u vlasništvu Civilne zaštite, sudjelovao je u gašenju požara u Osijeku.

'Operateri mogu kontrolirati situaciju sa sigurne udaljenosti do 1500 metara', naveli su ranije iz DOK-ING-a. Stroj može svladati uspone od 30 stupnjeva, okretati se oko svoje osi, ima hidrauličku hvataljku i opremljen je sa šest kamera, od kojih jedna automatski traži žarište vatre. Također ima dva spremnika; u spremnik za vodu stane 2500 litara dok u onaj za pjenu stane 700 litara.

DOK-ING Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Civilna zaštita RH

'Ne šaljite čovjeka da obavlja posao stroja'

Zagrebačka tvrtka DOK-ING već 31 godinu razvija i proizvodi robotske i autonomne sustave za zaštitu ljudskih života i imovine u opasnim i, kako kažu, 'ružnim i prljavim poslovima', kojima je primarna misija zaštita ljudskih života i imovine u četiri područja djelovanja u segmentu sigurnosti i obrane: vojna inženjerija, NKBR (nuklearno, kemijsko, biološko i radiološko) ratovanje, ugroze i krizne situacije te protuterorizam, kao i podzemno rudarstvo, što se tiče komercijalnog segmenta.

Prometnuli su se u vodećeg svjetskog proizvođača robotskih sustava za humanitarno razminiranje s tržišnim udjelom većim od 80 posto, a pod motom 'Ne šaljite čovjeka da obavlja posao stroja' (Don't send a man to do a machine's job).

Njihovi strojevi već se koriste u rudnicima Afrike, Amerikance su nedavno oduševili robotskom platformom Komodo, a njihovi robotski sustavi pomažu u razminiranju u preko 40 država svijeta. Ukrajinska novinska agencija Interfax nedavno je objavila da tamošnje ministarstvo obrane pregovara s hrvatskom tvrtkom DOK-ING o lokalizaciji proizvodnje strojeva za razminiranje na teritoriju Ukrajine.

Tvrtka surađuje s domaćim i stranim vladama i ministarstvima, nevladinim organizacijama i agencijama te s komercijalnim tvrtkama, a u više od 40 zemalja svijeta isporučili su preko 500 strojeva.