DOK-ING

[VIDEO/FOTO] Robotski sustavi za razminiranje, protuterorizam i rudarstvo naše tvrtke koriste se u cijelom svijetu: Evo što rade DOK-ING-ove grdosije

27.11.2022 u 11:47

Bionic
Reading

Njihovi strojevi već se koriste u rudnicima Afrike, razvili su vozilo koje gasi požare u opasnim uvjetima s udaljenosti od 1500 metara, Amerikance su nedavno oduševili robotskom platformom Komodo, a njihovi robotski sustavi pomažu u razminiranju u preko 40 država svijeta. Zagrebačka tvrtka DOK-ING u 31 godini rada prometnula se u vodećeg svjetskog proizvođača robotskih sustava za humanitarno razminiranje s tržišnim udjelom većim od 80 posto, a pod motom 'Ne šaljite čovjeka da obavlja posao stroja' (Don't send a man to do a machine's job)

Surađivali su i surađuju s domaćim i stranim vladama i ministarstvima, nevladinim organizacijama i agencijama te s komercijalnim tvrtkama, a u više od 40 zemalja svijeta isporučili su preko 500 strojeva.

DOK-ING razvija i proizvodi robotske i autonomne sustave za zaštitu ljudskih života i imovine u opasnim i, kako kažu, 'ružnim i prljavim poslovima' kojima je primarna misija zaštita ljudskih života i imovine u četiri područja djelovanja u segmentu sigurnosti i obrane: vojna inženjerija, NKBR (nuklearno, kemijsko, biološko i radiološko) ratovanje, ugroze i krizne situacije te protuterorizam, kao i podzemno rudarstvo, što se tiče komercijalnog segmenta.

Kako interes, ali i potreba za DOK-ING-ovim robotskim sustavima raste, izvoz iznosi 95 posto, a nas je zanimalo tko su njihovi najveći klijenti, koji strojevi čine njihov portfelj te koja im je namjena, ali i kako će geopolitičke napetosti utjecati na potražnju. Član Uprave DOK-ING-a Gordan Pešić otkrio nam je koje su sve strojeve dosad razvili, koji će tek biti predstavljeni te kakva im je namjena.

DOK-ING-ove grdosije

U području obrane i sigurnosti tvrtka ima više robotskih sustava prikladnih za poslove humanitarnog i vojnog razminiranja, ali i druge aplikacije, kao što je borba protiv improviziranih eksplozivnih naprava, čišćenje ruta, osiguravanje pokretljivosti i protupokretljivosti te nasilno otvaranje prolaza.

Sustav za uklanjanje eksplozivnih prijetnji MV-2 i nešto veći MV-4 imaju široku paletu alata za uklanjanje eksplozivnih i neeksplozivnih prepreka, a MV-10 je trenutačno najjači sustav za razminiranje u toj kategoriji.

Sustav za uklanjanje eksplozivnih i neeksplozivnih prepreka MV-4 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DOK-ING

'Svi sustavi u ovom području ekstenzivno su se dokazali u stvarnim uvjetima te su se pokazali kao nezaobilazna vrijednost koja pruža sigurnost, a u isto vrijeme povećava učinkovitost u svom djelovanju.

U kategoriju kriznih situacija spada već dobro poznati MVF-5, namijenjen za djelovanje u najzahtjevnijim i najopasnijim situacijama prilikom prirodnih i antropogenih ugroza. Kako bi zaštitio živote djelatnika interventnih službi u takvim okolnostima, njime se može upravljati s udaljenosti od čak 1500 metara', pojašnjava Pešić.

MVF-5 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DOK-ING

Najnoviji dodatak u segmentu upravljanja kriznim situacijama čini sustav Komodo, a EU ga je proglasio jednim od najboljih projekata u području sigurnosti te je ujedno sastavni element programa PESCO (Permamnent Structure Cooperation), predvođenog Europskom obrambenom agencijom, u kojem DOK-ING u suradnji s MORH-om sudjeluje u razvoju naprednih sposobnosti NKBR-a.

'Sustav je doživio svjetsku premijeru prošle godine u lipnju te je izazvao izniman interes stručnjaka i krajnjih korisnika iz segmenta NKBR-a. Komodo predstavlja sinergiju sveg znanja i iskustva koje je DOK-ING godinama prikupljao, a služit će kao jedinstveno rješenje za dekontaminaciju, uzimanje uzoraka, detekciju, uklanjanje prepreka i ostale zadatke proizašle iz kriznih situacija koje spadaju u segment NKBR-a. Predviđamo da će svojom multifunkcionalnošću Komodo značajno unaprijediti mogućnost intervencije krajnjih korisnika te dosadašnje metode što su često uključivale timove ljudi koji su morali u ekstremnim uvjetima ručno rješavati probleme', ističe.

'U rudarstvu imamo u ponudi daljinski upravljan sustav iznimno niskog profila XLPD te cijelu flotu NRE-a (narrow reef equipment), potpuno električne, daljinski upravljive flote koja se sastoji od tri robotska sustava: prvi sustav je sofisticirana bušeća oprema za postavljanje eksploziva, drugi autonomno postavlja potpornje protiv urušavanja rudnika, a treći prikuplja dobivenu rudaču.

Ti su strojevi jedinstvena inovacija u svijetu jer zbog svog ultraniskog profila ulaze i u rudničke kopove visoke svega 90 centimetara te čuvaju živote rudara i povećavaju profitabilnost eksploatacije rude. Koriste se u rudnicima platine na jugu Afrike', pojašnjava Pešić.

MV-3 Hysterix Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DOK-ING

MV-3 je višenamjensko vozilo namijenjeno za borbu protiv terorizma, u talačkim situacijama i drugim kriznim zadacima i misijama. Sustav je razvijen temeljem protuterorističkih strategija i naučenih lekcija, posebnih taktika i metoda te oblika djelovanja današnjih terorističkih skupina. Novi je to dodatak DOK-ING-ovoj proizvodnoj liniji daljinskih robotskih sustava za specijalne namjene, a Pešić tvrdi da takvu platformu za protuterorističko djelovanje ne proizvodi nitko drugi u Europi.

'Od alata za probijanje do sklopivih taktičkih i formacijskih štitova, DOK-ING je dizajnirao ovaj sustav kako bi se taktičkim timovima pružile povećana balistička zaštita, pojačana vatrena moć i bolja preciznost. MV-3 omogućuje krajnjim korisnicima alate za uklanjanje prepreka na pravcu intervencije, alate za zadatke izvida i pregleda te sposobnost za prijevoz specijalnih alata i opreme. Svjetska premijera ovog projekta, koji je financirao EU u području istraživanja, razvoja i inovacija, očekuje se tijekom veljače 2023. godine', najavljuje Pešić.

Godine 2003. uspostavili su direktnu suradnju s američkom vojskom te je upravo ona trenutno najveći DOK-ING-ov pojedinačni kupac, a stroj MV-4 ušao je i u tzv. Program of Record US Army (program nabave koji osigurava novi, poboljšani ili trajni materijal, oružje ili informacijski sustav, op.a.). Usto su robotski sustavi tvrtke angažirani u većini postkonfliktnih područja kao što su Irak, Afganistan, Azerbajdžan, Šri Lanka, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kolumbija i Saudijska Arabija. Nedavno su objavili da su već isporučili u Ukrajinu prve strojeve za protuminsko djelovanje, kako za protupješačke, tako i za protuoklopne mine, s čime će nastaviti i u 2023. godini.

Samo od 2020. godine do danas isporučili su 100-tinjak robotskih sustava. Pritom su ponosni na to što nisu imali nijednu ljudsku žrtvu. 'To je i u skladu sa svim našim nastojanjima, što se odnosi na zaštitu ljudskog života i imovine. To se najbolje ocrtava kroz naš moto: Ne šaljite čovjeka da obavlja posao stroja (Don't send a man to do a machines's job)', pojašnjava Pešić.

Na azijskom kontinentu prve su ugovore dobili još 2006. godine, a ističu Šri Lanku, koju su DOK-ING strojevi očistili od mina i drugih ubojitih sredstava.

'Unazad nekoliko godina značajnije smo počeli razvijati poslovanje na azijskom kontinentu. Uspješno smo plasirali proizvode iz našeg asortimana u Južnoj Koreji, Kini, Maleziji, Tadžikistanu, Indoneziji, Šri Lanci te se planiramo širiti i na ostale zemlje azijskog kontinenta.

DOK-ING-ova strategija razvoja poslovanja uvelike ovisi o dinamici korištenja naših robotskih sustava, stoga tamo gdje možemo pružamo podršku otvaranjem podružnica ili udruživanjem s poslovnim partnerima u tim zemljama, najviše s ciljem adekvatne postprodajne podrške i/ili podrške određenim programima tih zemalja. Dobar primjer za to je Južna Koreja', navodi Pešić.

Sustav za uklanjanje eksplozivnih prijetnji MV-2 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DOK-ING

Znanja i vještine ispekli u Hrvatskoj

U Hrvatskoj trenutno imaju 30-ak robotskih sustava, od kojih su neki u vlasništvu Hrvatske vojske (HV), Ravnateljstva civilne zaštite te komercijalnih tvrtki koje se bave razminiranjem.

'Upravo u Hrvatskoj ispekli smo potrebna znanja i vještine za plasman pouzdanih i robusnih proizvoda. Svakako zahvaljujemo svim našim krajnjim korisnicima u Hrvatskoj koji su sudjelovali u rastu i razvoju tvrtke pružajući podršku i nužnu povratnu informaciju prilikom razvoja sposobnosti koje danas treba međunarodno tržište. Velika područja zagađena minama kao posljedica Domovinskog rata dala su nam priliku da steknemo ogromna znanja i iskustvo iz područja strojnog razminiranja. DOK-ING je jedina tvrtka na svijetu koja je uz proizvodnju te strojeve zaista koristila', ističe Pešić.

Angažiraju umirovljene časnike

Kaže da je prodajni ciklus za njihove sustave relativno dug i uobičajeno traje od tri do pet godina jer rade u segmentu B2G (business to government), u kojem je ugovaranje kompliciran i dug proces.

'Za tu svrhu u skoro svim državama u kojima se natječemo imamo poslovne partnere koji zastupaju DOK-ING-ove interese uz našu podršku kod potencijalnog krajnjeg korisnika. U tom razdoblju razvoja poslovanja posjećujemo ciljana tržišta i tijekom tih posjeta pružamo potrebnu ekspertnu podršku. DOK-ING je u svom nastojanju razvoja tržišta angažirao umirovljene časnike iz područja sigurnosti i obrane koji svojom ekspertizom, znanjem i iskustvima igraju značajnu ulogu u tom procesu. Komunikacija s krajnjim korisnicima temeljena na ekspertizi omogućava nam unaprijediti naše sustave', ističe Pešić.

A koliko je potrebno za izradu jednog stroja? Jednom kad imaju sve elemente za montažu, potrebna su im oko dva tjedna za sastavljanje jednostavnijeg stroja, a one kompleksnije montiraju do dva mjeseca. 'Trenutni poremećaji u lancima nabave i velik rast s kojim se DOK-ING susreće u posljednjih nekoliko godina predstavljaju određene izazove. Dobrim planiranjem i ulaganjem u skladište ključnih komponenti s dugim rokovima dobave minimalizirali smo rizike i omogućili kupcima da isporuke i dalje neometano teku. Svi naši strojevi kontinuirano se razvijaju', kaže Pešić.

Raskinuli sve poslovne odnose s Rusijom

Aktualne geopolitičke i geostrateške okolnosti u svijetu, covid te napad Rusije na Ukrajinu krajem veljače ove godine doveli su, kaže Pešić, do potrebe potpuno novog razmatranja te analiziranja prijetnji i rizika. Stoga su u DOK-ING-u napravili reviziju srednjoročnog plana razvoja tvrtke do 2026. godine.

'Ovakva novonastala situacija učvrstila nas je u stavovima da je područje u kojem smo krenuli zapravo područje koje će se dodatno eksploatirati kako na nacionalnoj, tako i na razini EU-a i NATO-a. Svakako ćemo snažno raditi na razvoju portfelja robotskih sustava u području sigurnosti i obrane – vojna inženjerija, krizna stanja, protuterorizam – te rudarstva, kao i na oplemenjivanju naših robotskih sustava umjetnom inteligencijom, poglavito u području izvršavanja autonomnih radnji.

Također, u srednjoročnom periodu napravit ćemo značajan iskorak u uređenju sjedišta tvrtke, proširiti broj ureda, radnih mjesta, proizvodne opreme i prateće infrastrukture te ćemo kroz energetsku tranziciju postati potpuno energetski neovisni, uz smanjenje emisije ugljika na nula posto', najavljuje Pešić.

Ranije su surađivali i s Rusijom, stoga nas je zanimalo kakva je trenutna situacija. Pešić potvrđuje da su imali trgovinske odnose s Ruskom Federacijom, točnije s ruskim ministarstvom za krizna stanja, a tad su isporučili strojeve za humanitarno razminiranje i djelovanje u kriznim situacijama. 'DOK-ING oštro osuđuje rusku agresiju na ukrajinski teritorij te su zaustavljeni svi postojeći poslovni odnosi s Rusijom, što je u skladu sa stavovima Hrvatske i Europske unije', kaže nam Pešić.

U sestrinskim tvrtkama VJ-eko Slunj, MV Žitnjak i internom startupu Indeloop broje više od 200 zaposlenika, mahom inženjera. Lani je tvrtka uprihodila 257 milijuna kuna, 118 posto više u odnosu na lani, a do kraja godine očekuju prihode na razini od 296 milijuna kuna.

'Trend automatizacije i robotizacije određenih procesa – poglavito u onim područjima u kojima se natječe DOK-ING – ide nam u korist te smo samo u protekle dvije godine rasli u prihodima preko 200 posto, a računamo da će i 2023. biti rekordna. Geopolitička previranja svakako utječu na poslovanje tvrtke, ali možemo s optimizmom gledati u daljnju budućnost', zaključuje Pešić.