ISPROBALI SMO

Može li uz Dex Station Samsung Galaxy S8 postati stolno računalo?

27.07.2017 u 09:06

Bionic
Reading

Samsung je poslovnim korisnicima odlučio izaći u susret omogućiviši im da na svojem Galaxyju 8 rade kao na stolnom računalu, no pitanje je – koliko im je to pošlo za rukom

Zahvaljujući velikom napretku tehnologije smartfona, ovih dana možemo slobodno zaključiti da su naši džepni telefoni dosegnuli snagu punokrvnih računala. Uzmemo li to u obzir, pravo je čudo da više ljudi ne koristi sve prednosti svojih smartfona. Zahvaljujući fleksibilnosti operativnog sustava Android, Samsung je svoj najnoviji flagship Galaxy S8 odlučio 'nadograditi' u stolno računalo pomoću zanimljivog malog uređaja pod imenom Dex Station.

O čemu se radi i kako to funkcionira?

Najnoviji Dex Station izgleda kao malo nabrijaniji stolni punjač za mobitel. Riječ je o plastičnom postolju koje na sebi ima priključke za USB i HDMI, pojačalo za WiFi antenu, kao i ventilator koji uređaj hladi tijekom duljeg korištenja. Priključivanje uređaja na Dex Station graniči s banalnošću, a kao eksterni ekran moguće je koristiti sve prikaze sa HDMI priključkom. Tipkovnicu i miš na Galaxy je moguće spojiti posredno preko stalka ili izravno pomoću Bluetooth veze.

Nakon što sam sve postavio i pokrenuo, ostatak priče bio je relativno jednostavan. Sučelje koje koristi Dex Station vrlo podsjeća na Windowse 10 ili Chrome OS, omogućuje korištenje desnog klika i načelno ne predstavlja neki nesavladivi izazov što se složenosti tiče. Ono što mu zapravo nedostaje krije se u kompatibilnosti samih aplikacija. Ako želite stvari pokretati u punom ekranu, bitno je da one budu kompatibilne s postoljem. Ako nisu, imat ćete mali prozor unutar prozora kojeg nećete moći ni povećati.

Kao za računalom

Ako aplikacija podržava Dex Station, imat će opciju za korištenje desnog gumba miša, moguće ju je razvući preko cijelog ekrana i u načelu – izgleda super. Što se praktičnosti Dex Stationa tiče, ona je do neke razumne mjere opravdana. Kako biste Dex Station koristili kao stolno računalo dok ste u pokretu, moći ćete zaobići nošenje laptopa sa sobom, no u drugu ruku trebat će vam HDMI kabel, tipkovnica i miš, koji opet zauzimaju mjesto u prtljazi. Kao netko kome rad nije isključivo vezan za jedno mjesto donekle mogu vidjeti ono pod čime se Dex Station nastoji prodati, no i dalje ne vidim presudnu prednost nad ultrabookovima koji funkciju prijenosne platforme odrađuju puno, puno bolje.

Filozofija i iskoristivost

Filozofija iza Dex Stationa je omogućiti vlasniku skupog Samsunga S8 da svoj mobitel koristi za više stvari od pukog telefoniranja i tu ih u cijelosti shvaćam. Ono što mene brine je načelna nezgrapnost cijele ideje. Ako spadate među vlasnike novog Samsungovog flagshipa koji bi radije u vatru skočili negoli kupili ili koristili laptop, vidim nekog smisla u kupnji ovog nimalo jeftinog dodatka (okvirna cijena mu je u ovim krajevima nešto viša od 1100 kuna).

Kupiti ili ne?

Ako već imate elegantno malo računalo poput MacBook Aira ili srodnih mu ultrabookova, Dex Station stajat će vam u kutu sobe i cijelo vas vrijeme podsjećati na hrpu spiskanog novca. Ako u drugu ruku tražite jednostavno rješenje koje će (uz malo pripreme) zamijeniti stolno računalo, Dex Station je zbilja neloš izbor.

Što je to Samsung Dex Station? Izvor: Društvene mreže / Autor: Samsung

Ako želite baciti pogled na još nekoliko načina pretvaranja vašeg Android uređaja u stolno računalo, obavezno bacite pogled na našu nedavno objavljenu temu.

  • +2
Samsung Dex Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Postolje za desktop iskustvo Samsung Dex

  • Težina: 200 grama
  • Portovi: ethernet, USB, HDMI, USB-C (za punjenje)
  • Kompatibilni uređaji: Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8 plus

plus:

  • veličina
  • dizajn

minus:

  • konkretna primjenjivost
  • aplikacije moraju biti kompatibilne sa Dex Stationom da bi mogle raditi u punom ekranu