novi malware

Samsung i iPhone na meti 'Wi-Fi virusa'

31.07.2017 u 11:36

Bionic
Reading

Nedavno je pronađena greška u čipovima za Wi-Fi koji se nalaze u iPhone, Samsung Galaxy i Google Nexus smartfonima, no ima lijeka

Mnogi ne mogu zamisliti svoj dan bez interneta, a neki doslovno ovise o njemu. Poslovi gdje morate 0/24 biti spojeni na Wi-Fi sve su učestaliji, no iza te veze postoji nova opasnost.

Meta je WiFi čip

Nedavno je pronađena greška u čipovima za Wi-Fi koji se nalaze u iPhone, Samsung Galaxy i Google Nexus smartfonima, prenosi The Guardian. Ta greška bi se mogla iskoristiti da se napravi malware koji skače s uređaja na uređaj. Tako bar tumači Nitay Artenstein, glavni istraživač koji je otkrio tu manu u uređajima.

Otkrivena je na konferenciji u Las Vegasu prošli tjedan i dobila je ime Broadpwn. Radi tako da iskoristi mane unutar samog čipa (kojeg je izradila tvrtka Broadcom) i naposlijetku dopušta napadaču da ispisuje program direktno na čip.

S jednog mobitela na drugi

Na pozornici tijekom same konferencije, Artenstein je demonstrirao kako bi potencijalni napadač mogao iskristiti te slabosti. Ubacio je crva (naziv za malware koji se može samoreproducirati) u Samsung Galaxy. Taj smartfon je potom krenuo napadati drugi Samsung telefon i to bez ikakve Artensteinove intervencije.

'Broadpwn je savršen za ovako nešto' fascinirano komentira Artenstein.

Ažurirajte operativni sustav

Ovakav crv bi se mogao proširiti kao pravi virus. Potrebno je jedino da su dva ranjiva uređaja blizu jedan drugome.

No bez brige, postoji update za operativni sustav kojim možete popraviti tu grešku. Za iPhone korisnike se preporuča da ažuriraju na iOS 10.3.3 koji je izašao 20. srpnja, a za Android korisnike da se također ažuriraju na srpanjski update.