ZA SNALAŽLJIVE

Evo kako svoj smartfon u nuždi možete pretvoriti u osobno računalo

11.07.2017 u 12:21

Bionic
Reading

Laptop vam je ostao na poslu, imate nekoliko izvješća koja morate dovršiti, a sve je hitno i mora biti odmah gotovo... Problem je u tome što ste već na putu i upravo ulazite u hotel. Što učiniti?

Sve dok su vam podaci spremljeni u oblaku sav posao doslovno možete dovršiti putem smartfona - ali ne kao telefona, već kao punokrvnog osobnog računala. Ono što trebate je ukopčati ga u TV u sobi, dovršiti izvješće, poslati ga šefu i uživati u ostatku zasluženog odmora.

Zar je sve tako jednostavno? Zapravo jest. Postoji vrlo velika šansa da je telefon u vašem džepu više nego sposoban za transformaciju u osobno računalo. Android, Windows 10 Mobile i Ubuntu Touch izvrsni su sustavi koji imaju pristup sučelju stolnog računala kada se na druge uređaje spajaju putem HDMI-ja. Sve što vam još treba su bežični miš i tipkovnica - i spremni ste.

Zašto koristiti smartfon?

Zato što ga se uz malo truda može pretvoriti u prijenosno računalo. Nažalost, džepovi (većine) hlača nisu dovoljno veliki da nose najkompaktniji ultrabook, dok su smarftoni po pitanju prenosivosti skoro savršeni.

Iako, ruku na srce, više od svih znamo da ovo nije savršeno rješenje, činjenica je da smartfoni mogu biti vrlo dobra zamjena za PC u slučaju kada vam to zatreba. Mali ekrani više nisu problem - sve je rješivo putem bežičnog HDMI-ja. Također, bluetooth tipkovnice i miševi idealna su solucija za periferije. 

Prava čarolija prilikom korištenja bežičnog HDMI-ja dinamično je sučelje osjetljivo na okolinu. Drugim riječima, nakon što spojite omiljeni vam telefon na TV, nećete gledati u svoje sučelje na telefonu, već na tradicionalnu računalnu radnu površinu.

Trebat će vam bežični HDMI prijemnik

Da biste koristili jedan od brojnih desktopa za smartfone, trebat će vam neki oblik bežičnog HDMI prijemnika. Onaj koji izaberete ovisit će o operativnom sustavu što ga koristi vaš telefon. Neki bežični HDMI dodaci podržavaju brojne bežične protokole dok su drugi usko specijalizirani. Najbolja stvar koju možete napraviti je raspitati se i odlučiti za ispravni prijemnik prije nego što ga krenete isprobavati na svojem smartfonu ili računalu.

Također biste (ovisno o samoj platformi smartfona) mogli početi koristiti tipkovnicu i miš. Bluetooth rješenja u ovom su slučaju idealna. Ako zbog nekog razloga ne planirate koristiti bluetooth periferije, uvijek vam je dostupan USB On-The-Go koji može adaptirati USB uređaje tako da rade sa smartfonovim sučeljem za bluetooth. Cijene prijemnika variraju i nisu baš niske - moguće ih je ugrabiti za dvjesto do tisuću dolara, a uglavnom su dostupni u online dućanima.

Linux u džepu? Ništa lakše uz Ubuntu Touch

Uređaji Ubuntu Touch dolaze sa sustavom Convergence koji priskrbljuje različito korisničko iskustvo, ovisno o veličini dostupnog ekrana. Primjerice, Ubuntu Touch na smartfonu je kompaktan dok je na tabletu velik.

Nakon što spojite telefon bežičnim HDMI-jem na TV sučelje će se prebaciti na desktop Ubuntu Unity. Operativni sustav dolazi s predinstaliranim alatima, uključujući LibreOffice. Imati smartfon koji je spreman za funkcioniranje kao desktop izvrstan je za produktivnost. Ubuntu Touch, doduše, više ne razvijaju developeri iz Canonicala. Ovo znači da će uređaji raditi, samo što nećete više vidjeti aplikacije za Ubuntu Touch koje je razvio izvorni tim. Kako se radi o otvorenom operativnom sustavu, zajednica ga iz dana u dan usavršava, a više o dodacima možete pronaći na ubports.com.

Telefon s Windowsima 10 također može postati PC

Microsoftovo sučelje centrirano oko prikaza zove se Continuum, a u početku su ga koristili kako bi otkrili koliko se prikaz s dodirom razlikuje od standardnog. Ovih dana ista ta tehnologija omogućuje pretvaranje uređaja s Windows 10 Mobileom u PC. Trenutno je ovo najbolja solucija za različite formate ekrana.

Nakon što ga spojite preko Miracasta, Continuum vam omogućuje da koristite svoj telefon kao PC (i pristupite aplikacijama instaliranima na njemu - poput Microsoft Office Mobilea). Također je moguće koristiti telefon dok ste spojeni na ekran, što je vrlo velik bonus. Premda vam Microsoft misli prodati skupi dock za vaš monitor, tipkovnicu i miš, on nije nužan. Sve što vam treba je ekran na kojem imate ugrađenu tipkovnicu, a možete ga koristiti i kao touchpad na laptopu.

Za dodatnu fleksibilnost uređaji s instaliranim sustavom Windows 10 Mobile mogu se spojiti na PC s Windowsima 10 na potpuno isti način. Tri telefona koji podržavaju Continuum su HP Elite 3, Lumia 950 i Lumia 950 XL.

A što je s Androidom?

Android je 2016. prestigao Windowse kao najrašireniji operativni sustav na planetu. Tim rečeno, ima smisla koristiti ga kao potencijalni OS s desktopom. Iako Google i Android Open Source Project još trebaju uhvatiti korak s Microsoftom i Canonicalom te dati svom telefonu sučelje za desktop, mnogi drugi pronašli su rješenje.

Najpoznatiji od svih je Maru OS, koji radi samo na modelima Nexus 5 i Nexus 7 iz 2013. Portovi za drugi hardver još su u stadiju razvoja. Nakon što ga instalirate vidjet ćete verziju Linux Debiana s desktopom Xfce, koju možete koristiti kao standardno stolno računalo.

Maru OS nije jedina opcija za Androide, tu su Leena Desktop UI i Sentio Desktop, a možete ih pronaći u Google Play Storeu.