krvni ugrušci

Znanstvenici o novom otkriću: U teškim slučajevima Covida-19 infekcija dovodi do začepljenja krvnih žila u plućima, srcu i bubrezima

10.08.2020 u 10:14

Bionic
Reading

Istraživači Sveučilišta Ludwig Maximilian u Münchenu ukazuju na važnu ulogu imunoloških stanica i trombocita u procesu začepljenja krvnih žila u organima teško oboljelih od Codida-19

Novi koronavirus SARS-CoV-2 inficira dišne ​​puteve, a u težim slučajevima infekcija može rezultirati zatajenjem pluća, zbog čega pacijenti završe na respiratoru. Tu često nije kraj komplikacijama o čemu govore slučajevi plućne embolije ili ugrušaka u venama.

I dalje nije sasvim jasno u kakvoj su vezi respiratorno zatajenje zbog virusa i stvaranje intravaskularnog ugruška. Nova studija kliničara LMU Lea Nicolaija i Konstantina Starka, objavljena u časopisu Circulation, utvrdila je vezu između virusnih promjena plućnih krvnih žila i povećanog rizika za trombozu.

Nakon što su pregleda pluća bolesnika preminulih nakon zaraze Covidom-19, Nicolai i kolege pronašli su mnogo sitnih ugrušaka unutar žilnog sustava u plućima. Slična promatranja rađena su i u srcu i bubregu.

Ti su se ugrušci uglavnom sastojali od trombocita i aktiviranih imunoloških stanica, posebno neutrofila. Detaljna analiza tromba sugerirala je da je interakcija trombocita i neutrofila odgovorna za promicanje takozvane intravaskularne koagulacije.

Neutrofili pripadaju urođenom imunološkom sustavu i njihov glavni zadatak je borba protiv invazivnih patogena. Njihova uključenost u nenormalno zgrušavanje dovela je do toga da se taj postupak označi kao imunotromboza. U bolesnika s Covidom-19 stimulacija stvaranja ugruška na kraju kompromitira opskrbu krvlju u obližnjim tkivima. To zauzvrat dovodi do respiratornog zatajenja, dok tendencija izazivanja zgrušavanja postaje sistemska.

Koristeći multidimenzionalnu analizu protočne citometrije, istraživači su otkrili znatan broj aktiviranih neutrofila i trombocita kod oboljelih od Covida-19 koji su zbog zatajenja pluća stavljeni na respiratore.

Budući da se dvije vrste stanica međusobno aktiviraju te interakcije dovode do stvaranja opstruktivnih krvnih ugrušaka u plućima. Uz to, aktivirani neutrofili ekstrudiraju mrežaste komplekse sastavljene od DNK i citoplazmatskih proteina, takozvanih neutrofilnih izvanstaničnih zamki (NET).

Oni obično služe za hvatanje i uništavanje bakterijskih i virusnih patogena, ali također igraju značajnu ulogu u imunotrombozi stabilizacijom tromba.

'Ovi nalazi pridonose boljem razumijevanju patofiziologije u progresiji bolesti', kaže Stark o studiji koja ukazuje na imunotrombozu kao obećavajući cilj za prevenciju i liječenje zatajenja pluća i trombotskih komplikacija u slučajevima Covida-19.