jupiterov mjesec

Može li ledeni mjesec podržati život? NASA će ekspediciju na Europu započeti uz pomoć rakete iz SpaceX-a

26.07.2021 u 12:09

Bionic
Reading

NASA-ina misija Europa Clipper koja će istražiti Jupiterov ledeni mjesec Europu lansirat će se uz pomoć rakete Falcon Heavy u listopadu 2024.

Raket SpaceXa Falcon Heavy pomoći će NASA-inoj dugo najavljivanoj misliji da krene prema Jupiterovom ledenom mjesecu - Europi. Agencija već godinama planira poslati sondu prema jednom od najzanimljivijih satelita u našem sustavu, dovršivši pripremu 2019. Za lansiranje i dovršavanje same sonde trebalo im je još vremena, što je plan dovelo sve do listopada 2024. kad će Falcon Heavy i Europa Clipper poletjeti iz kompleksa za lansiranje 39A u svemirskom centru Kennedy. Ugovor sa SpaceX-om NASA-u će koštati 178 milijuna dolara, što je niska cijena u usporedbi s onom lansiranja u aranžmanu same NASA-e.

Kongres je, naglašava Ars Technica, izvorno nastojao pogurati NASA-u prema korištenju SLS-a (Space Launch System) za lansiranje Europa Clippera - plan koji je prema tadašnjim procjenama sveukupno trebao iznositi 2 milijarde dolara. SLS-u bi za put do Europe trebala gravitacijska podrška Venere i puno dulje putovanje do cilja, dok usporedno s time - Falcon Heavyju to ne treba. Za kraj, NASA tvrdi da bi za lansiranje SLS-om trebalo oko 1 milijardu dolara modifikacija kako bi se misija dovršila.

Jupiterov mjesec Europa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL

Ako Europa Clipper uistinu bude lansiran 2024., do Jupitera će doći do travnja 2030. Sonda će nakon toga istražiti može li ledeni mjesec podržati život. Snimit će niz slika površine u visokoj rezoluciji, otkriti njezin sastav, tražiti tragove nedavne ili trenutne geološke aktivnosti, mjeriti debljinu ledenog pokrova, otkriti podvodna jezera i odrediti dubinu i slanoću Europinog masivnog oceana.