jezovite transformacije

Može li deepfake biti umjetnost? Pogledajte kako se reper Kendrick Lamar poigrao umjetnom inteligencijom

10.05.2022 u 14:39

Bionic
Reading

Video spot 'The Heart Part 5' jednog od najistaknutijih repera današnjice bavi se jednom od najkontroverzijih tehnologija koje su se pojavile zadnjih nekoliko godina.

Tijekom videa The Heart Part 5 lice Kendricka Lamara se pomalo jezovito transformira u lica drugih poznatih crnaca, kao što su O.J. Simpson, Will Smith, Jussie Smollett, Kobe Bryant, Kanye West i Nipsey Hussle.

Video koristi deepfake, tehnologiju koja pomoću umjetne inteligencije stvara krivotvorene i gotovo pa realistične video zapise ili fotografije (pa i zvučne zapise). Iako je ideja lažnih videa uznemirujuća sama po sebi, može poslužiti kao odličan alat umjetniku širokog izričajnog raspona i sklonog poigravanju s konceptima identiteta.

Među autorima videa potpisani su tvorci serije South Park Matt Parker i Trey Stone, kao i njihov studio Deep Voodoo, koji također stoje iza deepfake serijala Sassy Justice.

Kad se javno govori o deepfakeovima, obično se to čini u negativnom kontekstu. Jedan je takav video, recimo, nedavno prikazao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako poziva svoje postrojbe na predaju.

Prevaranti ih ponekad koriste kako bi izvukli novac, a pornografski sadržaji bivaju lažirani kako bi nekoga izložili javnoj osudi.

Do umjetnosti korištenjem tehnologije na 'krivi' način

Ali, umjetnost često dolazi kao posljedica korištenja tehnologije na 'krivi' način. Hip-hopu to svakako nije nepoznanica.

Dapače, s time se poigravaju još otkad su na osebujan način počeli koristiti gramofone i ritam-strojeve, da bi poslije prešli na auto-tune i SoundCloud.

Još do prije koju godinu deepfakeove glazbena industrija nije ozbiljno shvaćala. No, situacija se promijenila nakon što se početkom 2020. godine pojavila neovlaštena snimka na kojoj Jay-Z, navodno, recitira stihove Billyja Joela i Shakespearea.

U međuvremenu je, između ostalih, glazbena inovatorica Holly Herndon upotrijebila umjetnu inteligenciju kako bi audio zapisi učitani na njenu web stranicu bili otpjevani njenim glasom.

Lamarov video novo je izdanje serijala The Heart koje datira još iz 2010. godine. To je njegova prva samostalna pjesma od 2018. godine, kojom najavljuje nadolazeći pet album Mr. Morale & The Big Steppers.

Nedavno je deepfake video objavio i Kanye West, za pjesmu Life of the Party s albuma Donda (Deluxe). Za razliku od Lamara, koristio ga je kako bi prikazao svoja različita lica tijekom vremena.

Kako tehnologija deepfakea postaje sve jeftinijom i pristupačnijom, Lamar i West neće biti zadnji koji će ju koristiti, piše Pitchfork.