FOTKANJE ZA MALO PARA

Mobitelom do prekrasnih fotografija

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 05.06.2009 14:37
  • Objavljeno 03.06.2009 u 10:00
fotografiranje_mobitelom

fotografiranje_mobitelom

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Fotoaparati ugrađeni u mobilne telefone značajno su se poboljšali u zadnjih nekoliko godina i danas se neki modeli slobodno mogu iskoristiti kao rezerva i dopuna čistokrvnim fotoaparatima

Broj megapiksela u mobilnim telefonima je narastao do upotrebljivog još prije nekoliko godina, međutim kvaliteta svjetlosnih čipova i leća u objektivima je tada još bila vrlo niska te je na kraju niska bila i kvaliteta fotografija. Ugrađivanje koliko-toliko dobrih svjetlosnih čipova i objektiva je započeo Sony Ericsson serijom Cybershot. Tvtka Sony ima vrlo uspješnu liniju digitalnih fotoaparata Cybershot, pa je jasno zašto su mobiteli dobili baš to ime. Konkurencija nije dugo čekala da odgovori na Sonyjev potez i danas imamo brojne mobitele za fotografiranje na tržištu, a mi smo izdvojili neke od boljih.

Sony Ericsson C905

Sony Ericsson

Sony Ericsson

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sony Ericsson je nastavio svoju liniju mobilnih telefona Cybershot i trenutno je najnapredniji model u ponudi C905. Klizni model se ne drži trenda tankog kućišta, ali da bi se u njega smjestio dobar objektiv, ono i ne može biti tanko. Proizvođač je svjesno žrtvovao nešto modnog trenda da bi korisnicima pružio jedan od najkvalitetnijih foto mobitela.

Rezolucija ugrađenog fotoaparata iznosi osam megapiksela, a rezolucija snimanja videa je 320 x 240 brzinom od 30 sličica u sekundi. Za uvjete s malo svjetla ugrađena je ksenonska bljeskalica koja svoj posao obavlja jednako dobro kao i bljeskalice na kompaktnim digitalnim fotoaparatima. Fotoaparat podržava makro fotografiranje i ima funkciju autofokus, što je daleko bolje od fiksnog beskonačnog fokusa kakav prevladava na većini mobilnih telefona. Nedavnim softverskim osvježenjem C905 je dobio i mogućnost Smile Shutter, a to je nadogradnja funkcije Face Detection. Face Detection automatski fokusira fotografiju na lice fotografirane osobe, a Smile Shutter sam okine fotografiju kada prepozna osmijeh kod fotografirane osobe. Elektronička stabilizacija slike je također standardna oprema ovog mobitela. GPS prijamnik u telefonu omogućava geo tagiranje fotografija za kasnije lakše snalaženje i svrstavanje.

LG KC910 Renoir

LG Mobile

LG Mobile

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

LG je svog fotografskog predstavnika nazvao Renoir prema poznatom slikaru, vjerojatno pokušavajući asocirati korisnike na umjetnost. Njihov foto predstavnik također broji osam megapiksela u ugrađenom fotoaparatu. LG je spoznao važnost objektiva za dobre fotografije, pa u Renoir ugrađuje optiku Schneider-Kreuznach. KC910 također posjeduje elektroničku stabilizaciju slike te tehnologiju fokusiranja na licima fotografiranih osoba. Renoir se ističe svojim video mogućnostima i može snimati video zapise VGA razlučivosti (640 x 480 piksela) brzinom od 30 sličica u sekundi ili video zapise razlučivosti 320 x 240 piksela brzinom od 120 sličica u sekundi.

LG se posebno pobrinuo oko ugradnje softvera za naknadnu obradu fotografija, ali i videa, pa korisnik može dodavati efekte na fotografije i spajati video isječke te ih skraćivati i razdvajati na više dijelova.

Samsung M8800 Pixon

Samsung

Samsung

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

I Samsung svog konja za utrke ima u ovom segmentu tržišta mobilnih telefona. Njihov Pixon ima slične performanse kao korejski mu susjed LG. Ima osam megapiksela rezolucije, funkciju autofokus, detekciju osmijeha, prepoznavanje lica i stabilizaciju slike. Dodatna mogućnost mu je detekcija treptaja, pri čemu ne dopušta okidanje fotografije, jer nitko ne želi fotografiju osobe koja žmiri. Pixon ima ugrađen GPS prijamnik i podržava geo tagiranje fotografija.

Njegove video mogućnosti mogu se usporediti s Renoirovim, ali postoji razlika u rezoluciji snimljenih video isječaka. Pixon snima u wide screen omjeru pa su njegovi filmovi snimljeni sa 30 sličica u sekundi rezolucije 720 x 480, a oni snimljeni sa 120 sličica u sekundi rezolucije 360 x 240 piksela.

Nokia N96

Nokia

Nokia

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nokia nema model mobilnog telefona koji bi se isticao fotografskim mogućnostima. Njihovu seriju mobilnih telefona N čine uređaji multimedijalne namjene pod koju spada i fotografija. Tako se u više modela ugrađuje gotovo isti fotoaparat razlučivosti pet megapiksela koji na svijet gleda kroz optiku Carl Zeiss. Najjači model u N seriji je trenutno N96 koji također ima taj fotoaparat. Nažalost, ovaj fotoaparat je najslabiji u cijeloj konkurenciji, bez obzira što se radi o najboljoj ponudi iz Nokije. Upravo smo zbog štovatelja Nokijinih telefona i uključili ovaj uređaj u pregled.

Fotoaparat ima digitalnu stabilizaciju slike, autofokus i dvostruku LED bljeskalicu, ali nema ništa od naprednih tehnologija koje možemo pronaći na već spomenutim telefonima. Objektiv Carl Zeiss ne pruža toliko kvalitete za fotografiranje koliko se od njega očekivalo. Video zapisi koje N96 snima su razlučivosti 320 x 240, a prilikom snimanja LED bljeskalica može stalno raditi kao svjetlo u slučaju da ga nema dovoljno u okolini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi