'posudica za ribice'

Mladi arhitekti iz Danske dizajniraju nastambe za ekstremne uvjete, a na sjeveru Grenlanda grade građevinu za Mjesec koju će sami isprobati

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 25.04.2020 11:19
  • Objavljeno 25.04.2020 u 11:19
Prototip specijalne nastambe koja će se jednoga dana, uz malo testiranja i sreće, moći koristiti i na Mjesecu

Prototip specijalne nastambe koja će se jednoga dana, uz malo testiranja i sreće, moći koristiti i na Mjesecu

Izvor: Promo fotografije / Autor: SAGA

Danska arhitektonska kompanija SAGA razvija prototip potencijalne nastambe na Mjesecu postavivši si pitanje kako je živjeti na njemu. Odgovor će, prema svemu sudeći, dobiti nakon što u svojoj kreaciji smještenoj usred grenlandske pustoši ove jeseni arhitekti prožive tri mjeseca

Odlazak na Mjesec ili Mars bit će jedan od najvećih i najtežih zadataka koje smo poduzeli. Negostoljubivi svjetovi, koliko god blizu bili, predstavljaju pravi izazov za svu tehnologiju, pogotovo doseljenike koji će se suočiti s ekstremnim uvjetima kakve nikad nisu susreli na Zemlji. Velike razlike u temperaturama danju i noću, otrovna atmosfera (ili u slučaju Mjeseca - doslovni vakuum) i radioaktivna prašina samo su neke od nedaća koje bi astronautima i kolonistima jednog dana mogle zadavati glavobolje.

Problemima budućih kolonista ne bave se samo vizionari iz svemirskih agencija poput NASA-e i ESA-e ili poslovni moguli poput Elona Muska i (od nedavno) Jeffa Bezosa - u Danskoj postoji mala arhitektonska tvrtka koja ima veliku viziju: stvarati funkcionalne nastambe za ekstremne uvjete.

Projekt Lunark objedinjuje projektiranje i testiranje kompaktnih nastambi koje bi astronautima na Mjesecu jednog dana pružile skrovište i mjesto za odmor

Projekt Lunark objedinjuje projektiranje i testiranje kompaktnih nastambi koje bi astronautima na Mjesecu jednog dana pružile skrovište i mjesto za odmor

Izvor: Promo fotografije / Autor: SAGA

Konkretno, riječ je o dva 'svemirska' arhitekta iz Danske. Oni uz pomoć tima razvijaju prototip specijalne nastambe koja će se jednoga dana, uz malo testiranja i sreće, moći koristiti i na Mjesecu.

Sebastian Aristotelis i Karl-Johan Sorenson diplomirali su na Kraljevskoj akademiji arhitekture u Danskoj i Međunarodnom svemirskom sveučilištu (International Space University) te su osvojili nagradu za prototip nastambe namijenjene životu na Marsu. Njihova novoosnovana dizajnerska kompanija SAGA usredotočila se na razvoj tehnologije koju zovu terra-tech te je specijalizirana za prilagodbu svemira životu ljudi.

Tehnologija, arhitektura i dizajn

Prototip njihovog najnovijeg projekta pod imenom Lunark u razvoju je još od svibnja 2019. Projekt Lunark objedinjuje projektiranje i testiranje kompaktnih nastambi koje bi astronautima na Mjesecu jednog dana pružile skrovište i mjesto za odmor. Dizajnerski tim dovršio je koncept projekta krajem prošle godine, a početkom 2020. počeli su razvijati funkcionalni prototip. SAGA se u ovom trenutku priprema za misiju na Grenland, tijekom koje će s prototipom Lunarka moći eksperimentirati u uvjetima vrlo sličnima onima na Mjesecu.

'Posuda za ribice, samo za ljude'

'Posuda za ribice, samo za ljude'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SAGA

Lunark objedinjuje SAGA-ino dosadašnje iskustvo na različitim projektima s najnovijim dostignućima u svemirskoj tehnologiji, pružajući kombinaciju tradicionalne danske kompaktne arhitekture sa saznanjima vezanima uz potencijalnu kolonizaciju Mjeseca i/ili Marsa. Projekt Lunark, primjerice, koristi neka od rješenja projekta Reduced Gravity Experiment, a koji je pokušao odgovoriti na pitanje kako bi trebalo dizajnirati nastambe u uvjetima smanjene gravitacije.

Origami nastamba

Lunark istražuje tehnologiju, odnosno tehniku koja primjenjuje načela japanskog origamija provedenog u panele koji se mogu sklapati. Nastamba u projektu Lunark umjesto papira koristi tvrde i dobro izolirane ploče koje moraju izdržati nedaće poput radijacije, jakih udara vjetra ili čak meteorita. Razlog zbog kojeg se tim iz SAGA-e odlučio za korištenje dizajna origamija njegova je praktičnost - nastambe će biti puno lakše prevoziti raketom, odnosno unutar posebnog spremnika. Rasklopljeni prototip Lunark tako zauzima 560 posto više prostora nego u sklopljenom obliku.

Nakon što se zdanje raširi tim će analizirati njegovu funkcionalnost i pokušati izraditi sustav izolacije koji će osigurati funkcioniranje malog prostora tijekom duljeg razdoblja. Lunark naime ima nekoliko odvojaka koji služe različitim funkcijama, poput onog za spavanje, učenje i druge aspekte kako-tako normalnog života. Premda obli oblik izgleda kao logično rješenje, tvorci tvrde da su se dugo vremena premišljali oko toga kako će funkcionirati, zaključivši da je najbolje rješenje 'posuda za ribice, samo za ljude'.

Okružje prilagođeno Zemljanima

Prototip Lunark koristit će specijalni sustav koji će ljudima pomoći održavati prirodni ciklus sna. Unutrašnjost zdanja bit će opremljena specijalnim osvjetljenjem koje će mijenjati boju ovisno o dijelu dana, signalizirajući kolonistima/astronautima dolazak jutra ili večeri. Nastamba će, naravno, također imati internu vertikalnu farmu za uzgoj algi. Kako bi im pomogli u borbi s monotonijom, dizajneri su čak ubacili simulator vremenskih promjena koji bi imitirao zvukove kišne oluje ili čak reproducirao boje duge.

  • +5
  • +2

Projekt Lunark

Izvor: Promo fotografije / Autor: SAGA

Što ako dođe do oštećenja? Tim je razvio specijalnog digitalnog blizanca nastambe koji će koristiti sustav umjetne inteligencije kako bi isprintao zamjenske dijelove. Tim SAGA je sve znanje primijenjeno pri dizajnu Lunarka sakupio na prijašnjim projektima. Jedna od misli vodilja bila je 'unutrašnjost kao dom, vanjština poput tenka'.

Premda unutrašnjost prati principe danskog dizajna hygge, vanjski dio napravljen je da bi izdržao negostoljubiv teren Grenlanda, a jednog dana i - Mjesečeve površine

Premda unutrašnjost prati principe danskog dizajna hygge, vanjski dio napravljen je da bi izdržao negostoljubiv teren Grenlanda, a jednog dana i - Mjesečeve površine

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SAGA

Put na Grenland

Arhitekti iz SAGA-e odlučili su testirati prototip u uvjetima koji, njihovim riječima, po mnogočemu podsjećaju na one na Mjesecu - tim planira provesti tri mjeseca u nastambi koju će postaviti na Grenlandu. Točnije, u pustom krajobrazu sjevernog dijela Grenlanda, riječima autora, neće morati zamišljati da su u udaljenoj nastambi odvojenoj od ostatka čovječanstva.

Grenland, kao i sam Mjesec, nema zemaljski ciklus dana i noći te vrlo učinkovito imitira pravi stres misije na Zemljin satelit. 'Kako bismo razumjeli utjecaj Mjeseca na ljudski um i tijelo, moramo osjetiti preživljavanje u ekstremnim uvjetima arktičkog kruga', kažu autori. Tim iz Danske započinje s izgradnjom nastambe ovog ljeta, a ekspedicija kreće u rujnu te će trajati tri mjeseca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!