WINDOWS

Microsoft umirovljuje programsku relikviju staru 28 godina: Zbogom, WordPade

04.09.2023 u 10:10

Bionic
Reading

WordPad je prvo izašao kao dio Windowsa 95, no kompanija će ga u planira izuzeti iz budućih verzija Windowsa

Microsoft više ne ažurira WordPad i planira ukloniti program za obradu teksta iz budućeg izdanja sustava Windows. Softverski div će umjesto ove besplatne aplikacije korisnicima predlagati plaćeni program za obradu teksta Microsoft Word. Word je, za razliku od WordPada, puno bogatiji značajkama te po mnogočemu nadmašuje jednostavnu aplikaciju koja je s nama još od Microsofta 95.

'WordPad se više ne ažurira i bit će uklonjen u budućem izdanju Windowsa', stoji u priopćenju podrške koje je Microsoft objavio u petak. 'Preporučamo Microsoft Word za obradu dokumenata obogaćenog teksta kao što su .doc i .rtf, dok Windows Notepad predlažemo za uređivanje dokumenata običnog teksta kao što je .txt.' WordPad, podsjetimo, nije dobio nikakvu značajnu nadogradnju još od Windowsa 8.

Vijest o uklanjanju WordPada dolazi samo dan nakon što je Microsoft otkrio da će nadograditi Notepad značajkama kao što su automatsko spremanje i automatsko vraćanje kartica. Microsoft je ažurirao svoju aplikaciju Windows Notepad 2018. prvi put nakon nekoliko godina te je nastavio s dodavanjem kartica u verziji za Windows 11.

WordPad je, u drugu ruku, posljednji put bio ažuriran korisničkim sučeljem na vrpci sustava Windows 7. Nakon malog redizajna za sustav Windows 8, program nije imao značajnijih nadogradnji. Microsoft će u cijelosti ukloniti WordPad u 'budućem izdanju sustava Windows', verziji koju očekujemo 2024. te koja će donijeti hrpu značajki poduprijetih umjetnom inteligencijom, zaključuje Verge.