NOVITET IZ MICROSOFTA

Microsoft Surface Laptop: Evo što bi mogao biti najveći problem

14.06.2017 u 11:45

Bionic
Reading

Ubrzo nakon službenog predstavljanja ambicioznog i oku ugodnog prijenosnika za studente i mlade profesionalce, stigli su i prvi dojmovi

Najnoviji prijenosnik na tržište službeno stiže 15. lipnja, a na internetu su se polako počele pojavljivati prve analize i dojmovi. Kao što smo i očekivali, riječ je o vrlo zanimljivom uređaju koji je napravljen da bi bio vrlo prijenosan i kompaktan, a ujedno i imao sve opcije dostupne ostalim punokrvnim laptopima.

Business Insider sve je sažeo u vrlo kratki i elegantni komentar:

'Kao što i vidite iz imena, riječ je o laptopu odnosno prijenosnom računalu. Surface ima 13,5 inčni ekran osjetljiv na dodir, dolazi u četiri fora boje, koristi 'Windows Hello' koji omogućuje logiranje pomoću lica i ima tipkovnicu u potpunosti prektivenu Alcantra tkaninom (koju je navodno vrlo lako čistiti).

Uglavnom, tu nema nekih posebnih trikova i zapravo ničeg što drugi laptopi s Windowsima ne mogu. Uzmemo li to u obzir, Surface je zapravo jako zanimljiv mali PC. Uz cijenu koja počinje od 999 dolara, riječ je o nečemu što sjedi vrlo elegantno između Surface Proa od 799 dolara i Surface Booka koji košta 1500 dolara.'

Windows S uzrokuje glavobolje

Također, kao što smo i pretpostavili, jedan od najvećih problema sa Surface Laptopom je predinstalirani softver. Microsoft Windows 10 S izvrstan je softver uglavnom na papiru. Riječ je o okrljaštenoj verziji Windowsa 10 koja se, na sreću svih potencijalnih kupaca, može (bar za sad) besplatno nadograditi na punokrvne Windowse 10. 

Business Insider naglašava: 

'Surface je napravljen kako bi prezentirao Windowse 10 S, Microsoftov odgovor na Googleove popularne Chromebookove. Uz Chromebookove koji postaju sve popularniji među američkim studentima, Microsoft uzvraća paljbu s verzijom Windowsa 10 stvorenom za izvlačenje čim više radnih sati iz jeftinih PC-ja.

Microsoft Surface Laptop Izvor: Društvene mreže / Autor: Microsoft

Te prednosti za sobom povlače hrpu problema. Uz Windowse 10 S moguće je jedino instalirati softver preko Storea. Ovo znači da ne možete instalirati tradicionalne aplikacije u Windowsima poput Google Chromea, Steama ili Adobe Photoshopa. Doslovno ste zarobljeni sa Microsoft Edgeom i Bingom - čak nije moguće prebaciti pretraživanje na Google(!)'.

Kome onda preporučiti računalo?

S obzirom na operativni sustav i hardverske performanse, Surface Laptop napravljen je za vrlo specifičnu vrstu korisnika. Svi koji su isprobali uređaj usko ga povezuju sa takozvanim 'light userima' odnosno korisnicima koji od računala ne traže previše. Ako vole gledati streaming servise poput Netflixa, napisati pokoji tekst i načelno ne koristiti zahtjevne programe, ovaj uređaj je vrlo vjerojatno rađen po njihovoj mjeri. Naravno, konačne dojmove dobit ćete kada se mi pozabavimo sa Surfaceom u našem službenom tehno osvrtu.