WP7

Microsoft predstavio Windows Phone 7

12.10.2010 u 11:29

Bionic
Reading

Najveći proizvođač softvera napokon je predstavio novu verziju operativnog sustava Windows za mobilne telefone. Prodaja telefona s OS-om Windows Phone 7 trebala bi započeti 21. listopada

Prezentaciju operativnog sustava Windows Phone 7 održali su izvršni direktor kompanije Steve Ballmer i potpredsjednik Microsoftova odjela za razvoj mobilne platforme Joe Belfiore. Ballmer se posvetio prezentaciji, dok se Belfiore bavio mogućnostima novog operativnog sustava. Microsoft je, očito, OS-om Windows Phone 7 prekinuo sve veze s prijašnjim sustavom Windows Mobile. U kompaniji su se odlučili na taj korak da bi kreirali moderan operativni sustav koji se može nositi s etabliranom konkurencijom kao što su iOS i Android.

Windows Phone 7 bazira svoje sučelje na pločicama (tiles), baš kako je prikazano u ranim konceptualnim prezentacijama. Pločice su jednostavne za pogađanje prstom na ekranu osjetljivom na dodir, a u verziji Windowsa koja kreće u distribuciju mogu se premještati, dodavati i brisati.

Integracija Windowsa za pametne telefone s Microsoftovim proizvodima kao što su Live ili Office podrazumijeva se, a iznenađujuće je koliko je u mobilni operativni sustav integrirana usluga Xbox Live. Igrači će napokon doći na svoje jer će preko svojih telefona moći provjeriti status svojeg profila na Xbox Liveu, promijeniti avatar i kontaktirati s prijateljima. Tu ne završava priča s igrama. Microsoft je dogovorio izradu poznatih naslova u verziji za Windows Phone 7, a sve igre izgledaju odlično. Činjenica da svi najavljeni telefoni za Windows Phone 7 imaju procesor Snapdragon takta 1 GHz zasigurno ima veze s kvalitetom izvođenja igara.

Integracija mobilnog operativnog sustava s društvenim mrežama danas je nužnost, pa tako i Windows Phone 7 dolazi s predinstaliranom podrškom za Twitter i Facebook. Microsoft je upravo podršci za Facebook posvetio puno pažnje. Poznate aplikacije poput Imdb-a ili eBaya također su podržane, a dodatne će korisnici moći pronaći u Microsoftovoj trgovini. Upravo tako, dobit ćemo još jednu trgovinu aplikacijama, ali vjerujemo da će je Microsoft prilično brzo puniti zahvaljujući svojim resursima.

Microsoftove karte Bing čine okosnicu navigacijske usluge u telefonima Windows Phone 7, što odlično funkcionira u SAD-u, ali smo prilično skeptični po pitanju pokrivenosti naših prostora. Ostaje nam samo sačekati i provjeriti tu funkciju kada stignu prvi telefoni.


Multimedijalno, Windows Phone 7 neće nimalo zaostajati za konkurencijom jer se pouzdaje u Microsoftovo iskustvo s playerima Zune, a među najavljenim telefonima nalazi se i HTC Surround, posebno napravljen za reprodukciju glazbe i videozapisa zahvaljujući velikom ugrađenom zvučniku.

U trenutku predstavljanja operativnog sustava Microsoft je osigurao odličnu podršku proizvođača hardvera za svoj novi OS. HTC je najavio čak pet novih telefona baziranih na Windows Phoneu 7, s nekoliko modela su nastupili i Samsung i LG, a na to tržište stiže i Dell koji je sa svojim hardverom oduvijek vjeran pratitelj Microsofta.

Lansiranje operativnog sustava i mobilnih telefona odvijat će se globalno, tako da bismo već do kraja mjeseca i u Hrvatskoj mogli vidjeti prve pametne telefone s Windows Phoneom 7.