XCLOUD

Microsoft će svoj gejming servis donijeti i na iPhone - pa makar preko Safarija

09.10.2020 u 11:48

Bionic
Reading

Microsoftov gejming servis na oblaku uskoro bi, unatoč Appleovim neprekidnim prigovorima, ipak mogao stići na iPhone i iPad

Microsoft trenutno radi na 'izravnoj soluciji za rad u pregledniku' koja bi mogla riješiti problem s dolaskom xCloud servisa za igranje u oblaku na iOS - i to već početkom iduće godine. Izvori jako bliski Microsoftu Vergeu su rekli da kompanija razvija web verziju xClouda koja će raditi na iOS-u i iPadOS-u - paralelno s aplikacijom koja će kasnije doći na Appleovu platformu.

Phil Spencer, voditelj Microsoftovog odjela za gejming ovu je verziju xClouda predstavio tijekom internog brifinga. 'Apsolutno sam siguran da ćemo završiti i na iOS-u' rekao je te dodao da se 'osjeća dobro' oko napretka vezanog uz iOS. 'Game Passom ćemo doći na iPhone i iPad'.

Apple, podsjećamo, blokira usluge poput xClouda i Stadije od rada na iOS uređajima putem App Storea te je nedavno ponudio kompanijama kompromis koji, naravno, ima masivna ograničenja. Tvorac iPhonea inzistira da developeri moraju nezavisno predati svoje igre kao zasebne aplikacije pomoću njihove streaming tehnologije. Microsoft i Google slobodno mogu napraviti 'kataloge' koji će biti u App Storeu te koji povezuju sve ostale aplikacije preko jednog izbornika.

Microsoft ova ponuda nije baš oduševila, pa je izlazak xClouda na iPhoneu i iPadu zbog toga bio privremeno odgođen. The Verge tvrdi da će Micosoft web verziju xClouda izbaciti početkom iduće godine. Verzija za preglecnike zaobići će App Store na isti način kako je to napravila Amazonov servis za streaming igara Luna.