NOVI OTKAZI

LinkedIn otpušta 668 ljudi

17.10.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Popularna poslovna društvena mreža LinkedIn otpušta 668 zaposlenika, najavio je Microsoft, matična tvrtke platforme. Navodno će većina otkaza zadesiti zaposlenike u odjelima inženjeringa, razvoja proizvoda, ljudskih resursa i financija. Ova vijest dolazi nakon gašenja poslovanja u Kini i uvođenja novih AI mogućnosti na platformu

LinkedIn je već ukinuo 716 radnih mjesta u svibnju ove godine te nakon brojnih rezova u drugim velikim tehnološkim tvrtkama. 'Promjene talenata težak su, ali neophodan i redovit dio upravljanja našim poslovanjem', napisala je tvrtka u objavi na LinkedInu.

'Dok prilagođavamo naše organizacijske strukture i optimiziramo proces donošenja odluka, nastavljamo ulagati u strateške prioritete za našu budućnost. Želimo nastaviti pružati vrijednost našim korisnicima i kupcima. Obvezali smo se pružiti punu podršku svim zaposlenicima koji su pogođeni ovom tranzicijom i osigurati da budu tretirani s pažnjom i poštovanjem', rekli su iz LinkedIna.

Najnovija otpuštanja predstavljaju oko tri posto radne snage tvrtke od gotovo 20.000 zaposlenika. LinkedIn zarađuje putem oglasa za posao i premium pretplatama, a koriste ga regruteri diljem svijeta.

LinkedIn je 2016. preuzeo Microsoft za 26 milijardi dolara. Usporavanje zapošljavanja zajedno s padom potrošnje na oglašavanje pogodilo je tvrtku. U priopćenju tvrtke se navodi da je godišnji prihod LinkedIna premašio 15 milijardi dolara te da tvrtka ima oko 950 milijuna korisnika.

Od kraja 2022. bilo je nekoliko desetaka tisuća otkaza u tehnološkom sektoru od strane tvrtki, uključujući Amazon, Metu i Googleovu matičnu tvrtku Alphabet. U siječnju 2023. LinkedInova matična tvrtka Microsoft najavila je otpuštanje 10.000 radnika.

Sve te tvrtke ulažu velika sredstva u tehnologiju koju pokreće umjetna inteligencija, kao što su ChatGPT (podržava Microsoft) i Bard (u vlasništvu Googlea).

Američki tehnološki sektor najavio je više smanjenja broja radnih mjesta nego bilo koji drugi sektor ove godine, s više od 150.000 otkaza, prema nedavnom izvješću američke konzultantske tvrtke za zapošljavanje Challenger, Gray & Christmas.