JOSHUA HALDEMAN

Mračna antisemitska prošlost Muskova djeda: Vjerovao je da ova skupina mora vladati svijetom

16.10.2023 u 20:31

Bionic
Reading

Djed Elona Muska, pokojni Joshua Haldeman, provodio je puno vremena govoreći o manjinskim skupinama koje mu se nisu sviđale (najviše o Židovima) te spekulirajući o globalnoj zavjeri koju vode osobe iz sjene. Stoga se pridružio zagovarateljima tehnokracije, vladavine tehničkih stručnjaka koji imaju ključnu ulogu u donošenju odluka i upravljanju društvom

Prema istraživanju Haldemanova života, taj kanadski kiropraktičar bio je 'radikalni teoretičar zavjere' te je početak svoje karijere proveo kao dio skupine poznate kao Technocracy Incorporated.

Pokret je imao bizaran skup načela: vjerovali su da svijetom treba upravljati totalitarni režim inženjera i znanstvenika sa sjedištem u Sjevernoj Americi te da će ti 'tehnološki gospodari' riješiti sve probleme društva i da bi ljudi morali raditi samo 20 godina prije odlaska u mirovinu.

Stranka, osnovana 1920-ih, stekla je popularnost tijekom Velike depresije i u jednom trenutku imala je više od pola milijuna članova u Kaliforniji, prenosi Business Insider.

Organizacija je ljudima davala imena sastavljena od brojeva (navodno je Muskov djed bio nazvan 10450-1) i ponekad im dodavala 'X'. Sljedbenici bi odjenuli identičnu sivu odjeću, vozili iste automobile te se pozdravljali posebnim pozdravom, otkrio je Atlantic, citirajući medije koji navode da je grupa imala 'ton fašističkog pokreta u ranoj fazi'.

Kanada je naposljetku zabranila tu stranku nakon što se protivila uključivanju zemlje u Drugi svjetski rat te je smatrala nju i njezine članove prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Haldeman je uhićen i osuđen zbog svog djelovanja.

To je pokrenulo njegovo uključivanje u druge pokrete, uključujući kanadsku Social Credit Party (SCP), koja je podržavala neutemeljene teorije zavjere o Židovima i bila naširoko kritizirana zbog očitog antisemitizma. Haldeman, koji je postao nacionalni predsjednik SCP-a, preuzeo je na sebe da brani uvjerenja stranke.

Bizarne teorije zavjere

Tako je, piše Atlantic, ustvrdio da Social Credit Party nije antisemitska, a istovremeno je slao antisemitske poruke, uključujući bizarnu tvrdnju da je Hitler postavljen za njemačkog Führera 'novcem koji su dostavili međunarodni financijeri, a među kojima su bili Židovi'. Tvrdio je i to da su Židovi stvorili antisemitizam kako bi izazvali simpatije.

Stranka je također iskoristila svoju platformu za objavljivanje 'Protokola sionskih mudraca', stoljećima starog antisemitskog zapisa koji opisuje sastanak židovskih vođa s ciljem uspostave njihove dominacije svijetom. Haldeman je u pismu branio objavljeni tekst.

Povjesničari primjećuju da Muskove ideje o tome da tehnologija može riješiti većinu društvenih bolesti odražavaju neka od tehnokratskih uvjerenja koja je promicao njegov djed. Primjerice, prethodno je na X-u, bivšem Twitteru, rekao da bi Mars trebao imati uspostavljenu tehnokraciju.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Također je svoje troje djece s pjevačicom Grimes nazvao X Æ A-Xii Musk ili X, Exa Dark Sideræl Musk i Techno Mechanicus, iako nije jasno imaju li njihova imena ikakve veze s ideologijom njegova djeda. Atlantic sugerira da su to puni nadimci s kojima su se identificirali tehnokrati.

Izvršnog direktora Tesle i milijardera nedavno je prozvala židovska organizacija Anti Defamation League (ADL) zbog širenja antisemitske retorike, poput okrivljavanja Georgea Sorosa za 'uništenje zapadne civilizacije'. Musk je prijetio da će tužiti ADL i, u vlastitu obranu, sebe je nazvao 'prosemitom'.

Od antisemitizma do aparthejda

Što se njegova djeda tiče, Haldeman je nakon političkog angažmana počeo strastveno podržavati aparthejd (sustav političke i rasne segregacije u JAR-u) i preselio se u Južnu Afriku. Prema Atlanticu, jednom je napisao da će 'Južna Afrika postati vođa bijele civilizacije u svijetu'.

Također se bunio protiv 'antibijelih snaga' koje bi nastojale promijeniti njegov položaj. Nastavio je pisati u južnoafričkim novinama koje su propagirale aparthejd, kao i u svojoj knjizi, u kojoj se bavio međunarodnim zavjerama skupine elita s ciljem svjetske dominacije, prema navodima Atlantica.

Haldeman, Muskov djed po majci, rođen je 1902. u SAD-u, a kasnije se njegova obitelj preselila u Kanadu. Bio je i kiropraktičar prije nego što je došao Južnu Afriku.

Oženio je Wyn Haldeman, rođenu Fletcher, instruktoricu plesa, i imali su troje djece. Maye Musk, jedna od njegovih kćeri, Muskova je majka. Umro je 1974., kada je Musk još bio dijete.